„Biserica este chemată, mai mult decât oricând, într-o lume atât de bolnavă, să aducă vindecare şi mângâiere“
Promoţia 2011-2015 a absolvenţilor Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi a participat ieri, 5 iulie 2015, la cursul festiv de încheiere a anilor de studiu, în cadrul căruia a avut loc jurământul de credinţă. Sfânta Liturghie arhierească oficiată cu această ocazie a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi de Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, alături de un sobor format din preoţii profesori ai facultăţii. Cursul festiv propriu-zis a avut loc apoi la Centrul Providenţa al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. La eveniment au participat Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan, rectorul Universităţii „Al. I. Cuza“ din Iaşi - prof. dr. Vasile Işan, profesori şi licenţiaţii facultăţii ieşene, precum şi părinţii acestora.
Cursul festiv de absolvire al studenţilor teologi ieşeni a început cu slujba Sfintei Liturghii arhiereşti, oficiată în Catedrala mitropolitană din Iaşi de către IPS Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi de PS Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi, răspunsurile liturgice fiind date de absolvenţi. Din soborul slujitor au făcut parte pr. prof. dr. Ion Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi şi consilier pentru învăţământ universitar în cadrul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, pr. Daniel Alexandru Zamfir, consilier administrativ al Eparhiei Romanului şi Bacăului, precum şi preoţi profesori ai facultăţii de teologie din Iaşi.
În cadrul Sfintei Liturghii a avut loc solemnul moment al depunerii jurământului, când tinerii teologi au rostit cu mâna pe Cruce şi pe Evanghelie că vor păzi şi vor propovădui învăţătura Bisericii. Tot în cadrul Sfintei Liturghii, tânărul diacon Florin Pleşca a fost hirotonit preot pe seama Parohiei „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ - Horlăceni, comuna Şendriceni, Protopopiatul Dorohoi.
Spre finalul Liturghiei, după împărtăşirea credincioşilor cu Sfintele Taine, PS Părinte Nicodim a rostit un cuvânt de învăţătură, în care a vorbit despre cât de importantă este respectarea pravilei de rugăciune: „Sfântul Ioan de Kronstadt, când era elev la Academia Teologică, a fost invitat la masa de prânz de un profesor, împreună cu alţi trei colegi. La masă, la un moment dat, s-a pus întrebarea: «Ce înseamnă a fi un bun preot?«. Unul dintre studenţi a răspuns: «A fi un bun preot înseamnă a vorbi frumos, a predica deosebit». Un altul a spus că preotul bun este acela care are o inimă bună, care este milostiv faţă de cei săraci, cu alte cuvinte, cel care dezvoltă o operă samariteană, un filantrop. Al treilea student a răspuns că preotul bun este acela care slujeşte frumos, care cântă frumos. La final, cel care avea să devină Sfântul Ioan de Kronstadt, a spus că «un preot bun înseamnă a fi un rugător; un preot bun este acela care se roagă, care iubeşte slujbele Bisericii». Bun predicator, filantrop, specialist în muzică, toate acestea sunt calităţi deosebite pentru un preot, însă el trebuie să fie în primul rând un rugător, să-şi facă pravila, să se roage atât la biserică, cât şi acasă“.
După Sfânta Liturghie, programul festiv a continuat la Centrul de conferinţe „Providenţa“ al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, în prezenţa cadrelor didactice, a absolvenţilor, a părinţilor, a prietenilor şi a apropiaţilor acestora. În prezidiu s-au aflat IPS Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, prof. univ. dr. Vasile Işan, rectorul Universităţii „Al. I. Cuza“ din Iaşi, pr. prof. dr. Ion Vicovan, decan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi şi consilier pentru învăţământ universitar în cadrul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, şi pr. Daniel Alexandru Zamfir, consilier administrativ al Eparhiei Romanului şi Bacăului.
În cuvântul său, părintele decan Ion Vicovan i-a felicitat pe absolvenţi şi a mulţumit Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei şi colegilor profesori pentru efortul depus de-a lungul celor patru ani, subliniind care este menirea actuală a slujitorilor Bisericii: „Biserica este chemată, mai mult decât oricând, într-o lume atât de bolnavă, să aducă vindecare şi mângâiere. Pentru a aduce mângâiere celor în suferinţă, vindecare sufletească mai cu seamă şi unde se poate să contribuim şi la vindecarea trupească, trebuie, pe cât posibil, mai întâi, ca noi să fim sănătoşi. Şi aici aş dori să aduc în atenţie un scurt, dar sugestiv text de-al Părintelui Dumitru Stăniloae: «Să nu uităm niciun moment că regăsirea echilibrului sufletesc şi a sănătăţii morale a societăţii trebuie să fie, dacă nu în întregime, măcar în parte, opera celor ce se afirmă titular slujitori ai lui Dumnezeu. Dacă nu ar contribui cu nimic la renaşterea morală a societăţii, şi-ar pierde orice drept la stima ei, s-ar dovedi că nu sunt de nici un folos, că se poate trăi fără ei»“.
În cuvântul adresat tinerilor absolvenţi, IPS Teofan a îndemnat la nădejde şi statornicie: „Să vă ajute Dumnezeu să aveţi privirea aţintită spre cetatea cea de sus, neaplecându-vă nici în dreapta, nici în stânga. Chiar şi în anumite căderi, să nu uitaţi niciodată ţinta care vă stă înainte - cetatea cea de sus, Hristos - Dumnezeu. Totodată, vă îndemn să nu vă pierdeţi speranţa când auziţi vorbe de genul: totul este pierdut, este prea mult păcat, prea mult întuneric, prea multă corupţie, prea multe avorturi, prea multă confuzie, derută şi haos. Da, există toate acestea şi le întâlneşti mai la tot pasul, însă, dincolo de ele, există atâta lumină şi credinţă în lume“.
Gândurile frumoase şi mulţumirile absolvenţilor au fost transmise prin intermediul şefului de promoţie, după care a urmat citirea catalogului, absolvenţii primind câte un trandafir şi o diplomă de onoare din partea părintelui decan. În acelaşi timp, au fost premiate de către absolvenţi şi cadrele didactice ale facultăţii. Festivitatea s-a încheiat cu intonarea imnului „Gaudeamus igitur“ de către toţi cei prezenţi.