Biserica, loc al întâlnirii fiilor satului

Data: 02 Iulie 2016

Cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la târnosirea bisericii din localitatea Buhani, județul Arad, Consiliul parohial împreună cu preotul paroh și credincioșii comunei au avut inițiativa organizării, după 43 de ani, unei întâlniri a fiilor acestui sat. Îmbrăcat în straie de sărbătoare, locașul de cult din Buhani și-a deschis zilele trecute porțile spre a-i primi, încă din zorii zilei, pe toți fiii satului, care, alături de oaspeți din împrejurimi, oficialități locale și centrale, au participat la slujba Utreniei și slujba Sfintei Liturghii oficiate de către soborul de preoți fii ai satului.

Din soborul slujitor au făcut parte pr. Vasile Ioan Pop de la Parohia Arad-Bu­jac, pr. Ioan Ardelean, pr. Mihai Popa, diac. Florin Sirca, inspector la disciplina religie, ISJ Arad, și pr. Valentin Herbei, parohul din Buhani. Atmosfera înălțătoare de rugăciune a fost întregită prin răspunsurile liturgice date de către Grupul vocal „Trifon Lugojan” al Catedralei „Sfânta Treime” din Arad, precum și de mulțimea prezentă, îmbrăcată în straie populare, de la bunici și părinți până la tinerele vlăstare odrăslite din vatra satului, care la momentul cuvenit s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului.
În cuvântul de învățătură din cadrul Sfintei Liturghii, fiul satului pr. Vasile Ioan Pop, referindu-se la îndemnul pe care Mântuitorul ni-l dă: „Fiți sfinți precum Tatăl vostru Cel Ceresc sfânt este”, a vorbit despre sfințenie, descriind-o ca fiind idealul suprem la care suntem chemați cu toții să ajungem. De asemenea, părintele a vorbit și despre pilda înaintașilor acestui sat, preponderent plugari, care s-au jertfit spre a da copiilor lor o educație aleasă, oferindu-le perspective mai bune în viață, drept dovadă în acest sens fiind faptul că vatra acestui sat a odrăslit mulți intelectuali: dascăli, preoți, medici, inginieri care au făcut cinste localității.
După Sfânta Liturghie a fost oficiată o slujbă de pomenire a preoților slujitori ai satului Buhani, a ctitorilor și binefăcătorilor sfântului locaș din Buhani și a eroilor satului căzuți în cele două războaie mondiale pentru reîntregirea și libertatea neamului românesc.
În cele ce au urmat, preotul paroh Valentin Herbei a salutat prezența fiilor satului prin cuvintele: „Bine v-ați întors acasă, fii ai satului Buhani!”, făcând în continuare o prezentare a satului, arătând că străvechea localitate Buhani, atestată documentar în anul 1441, trăiește o zi memorabilă de aleasă bucurie, care va rămâne mereu înscrisă în sufletele tuturor și în istoria satului, la fel cum întâlnirea fiilor satului de acum 43 de ani a rămas mereu o amintire plăcută și vie în memoria celor care au răzbit prin anii vieții până astăzi. Totodată, părintele a subliniat faptul că locul cel mai potrivit pentru unitate și întâlnire este Sfânta Biserică, care într-o lume adeseori divizată caută să adune și să unească oamenii, dincolo de hotarele despărțitoare. La finalul cuvântului, părintele paroh a adresat mulțumiri autorităților locale și județene, fiilor și credin­cioșilor satului Buhani, precum și tuturor oamenilor de bine, pentru sprijinul dat atât în organizarea prezentului eveniment, cât și pentru atașamentul arătat de-a lungul timpului.
Cuvinte alese au mai fost rostite apoi de primarul comunei Dezna, Ovidiu Neaga, deputatul Dorel Căprar și primarul comunei Ignești, Marin Urs. Emo­ționante au fost și cuvintele rostite de către conf. univ. Nicolae Cociu, profesor al Facultății de Management în Producție și Transporturi din cadrul Univer­sității Politehnice Timișoara, care a transmis câteva gânduri și impresii în numele fiilor satului Buhani, precum și de Petrișor Ageu, care a transmis câteva gânduri și impresii din partea puținilor locuitori pe care localitatea Buhani îi mai numără.
În semn de aleasă cinstire pentru participarea la acest eveniment - „Întâlnirea fiilor satului Buhani” - desfășurat cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la târnosirea sfântului locaș, oficialitățile, preoții și fiii satului au primit diplome de onoare și plachete omagiale, iar restul credincioșilor, iconițe.
La orele amiezii, cei prezenți au luat parte la o agapă frățească, în spațiul special amenajat pe ulița bisericii, prilej de reîntâlnire, socializare și depănare a unor amintiri între fiii satului și cei rămași la vatră. Manifestările evenimentului au continuat cu un program cultural-artistic, în cadrul căruia Grupul vocal „Trifon Lugojan” și Ansamblul de copii „Junii Cetatea Dezna” au încântat audiența printr-un program autentic românesc, de cântece și dansuri populare.
Ziua s-a încheiat cu o horă românească în care s-au prins toți cei prezenți, de la mic la mare, expresie a bucuriei, a iubirii, nealterării și unității, care ne îndeamnă la păstrarea credinței și tradițiilor moștenite din moși strămoși și la o responsabilitate cu care generațiile de astăzi trebuie să ofere o educație sănătoasă și aleasă generațiilor ce vin, în spiritul valorilor autentice creștine ale neamului românesc.