Biserica Parohiei Odobeşti resfinţită de IPS Ioachim

Un articol de: Constantin Ciofu - 24 Septembrie 2018

Credincioşii din Parohia Odobeşti, Protopopiatul Bacău, judeţul Bacău, au avut bucuria să participe sâmbătă, 22 septembrie, la resfinţirea bisericii lor. Slujba a fost săvârşită de IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim.

Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a resfinţit sâmbătă, 22 septembrie 2018, Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Parohia Odobeşti, Protopopiatul Bacău. Enoriaşii au trăit astfel bucuria încununării muncii lor de reabilitare a locaşului de închinare, ce îi are ca ocrotitori pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, şi de ctitorire a obiectivelor ecleziastice care împreună au dat naştere unui frumos complex ce va răspunde nevoilor spirituale ale comunităţii. Sfânta Liturghie a fost oficiată de arhimandritul Pimen Costea, vicar administrativ al Eparhiei Romanului şi Bacăului, pe o scenă special amenajată pentru acest moment de sărbătoare. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de grupul psaltic al maicilor de la Mănăstirea Tisa Silvestri, judeţul Bacău.

Potrivit site-ului Eparhiei Romanului şi Bacăului, după Sfânta Liturghie, clerul şi poporul l-au întâmpinat pe Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim. Apoi, soborul preoţilor l-a însoţit pe ierarh în rugăciune pentru a săvârşi slujba de resfinţire a Bisericii „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”. De asemenea, au fost binecuvântate Aşezământul cultural şi social-filantropic închinat Fericitului Agustin şi capela ce poartă hramul Sfântului şi Dreptului Lazăr, clopotniţa şi monumentul închinat celor 100 de eroi români din localitatea Odobeşti, care şi-au jertfit viaţa pentru libertatea şi demnitatea în timpul celor două războaie mondiale.

După săvârşirea slujbei de resfinţire a bisericii şi de sfinţire a complexului, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim a adresat un cuvânt de învăţătură celor prezenţi vorbind despre semnificaţia teologică şi comunitară a zidirii unui edificiu închinat lui Dumnezeu şi rolul mântuitor al jertfei celor care s-au ostenit în acest sens. Alături de credincioşi, la acest moment de sărbătoare au fost prezente oficialităţi locale şi centrale.

După slujba de pomenire a eroilor şi depunerea de coroane, în prezenţa locuitorilor, a fost semnat de către oficialităţi contractul de execuţie a obiectivului „Înfiinţarea sistemului de alimentare cu apă şi a sistemului de canalizare a apelor uzate”, finanţat prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, de care vor beneficia 1.375 de locuitori. La final, preotul Augustin Cîrlan, parohul de la Odobeşti, a fost hirotesit iconom stavrofor, iar ctitorilor înnoitori le-au fost înmânate distincţii şi diplome de vrednicie.