Biserica parohiei oltene Ghioșani a fost resfințită

Un articol de: Diac. Andrei Butu - 16 Octombrie 2024

Preasfințitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, s-a aflat duminică, 13 octombrie, în Parohia Ghioșani, din comuna Morunglav, județul Olt, unde a re­sfințit biserica parohiei, iar apoi a săvârșit Sfânta Liturghie, se arată pe episcopia­sla­tinei.ro. 

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Sebastian a tâlcuit pasajul evanghelic rânduit, care relatează Pilda Semănătorului: „Pilda de azi ne asigură de tratament nediscreționar din partea Stăpânului și de egalitate de șanse pentru toți oamenii, câtă vreme sămânța este aceeași, doar pământul diferă, adică noi. Aceasta, pentru că unii dintre noi primesc cuvântul Domnului în chip pasager, sămânța căzută lângă drum, alții se arată împietriți la inimă - terenul pietros, iar alții se lasă copleșiți mai degrabă de grijile vieții, pământul cu spini. Doar a patra parte dintre oameni se arată a fi pământ roditor. Este de vină Semă­nătorul pentru nerodirea oamenilor? Este de vină sămânța? Nicidecum, căci ce stăpân s-ar osteni să semene sămânță neroditoare? Problema este, așadar, la noi: nelucrarea noastră”.

Parohia este păstorită din anul 2011 de preotul Alin Dorin Daliu, care, cu prilejul resfințirii bisericii, a primit diploma de ctitor din partea ierarhului, iar sprijinitorilor și binefăcătorilor le-a fost oferită distincția de vrednicie, potrivit sursei citate. 

Biserica a trecut printr-un amplu proces de restaurare și înnoire: a fost înlocuită toată tâmplăria veche; sfântul lăcaș a fost împodobit cu pictură și au fost achiziționate mobilier, policandre și sfeșnice noi. Printre lucrări s-au numărat și repararea clopotniței și construirea unui praznicar nou, precum și iluminarea cimitirului parohial.