Biserica parohiei românești din Ath, Belgia, a fost sfințită

Un articol de: Pr. George Aniculoaie - 12 Noiembrie 2023

Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale și Meridionale, a sfințit sâmbătă, 11 noiembrie, biserica comunității românești din localitatea belgiană Ath, regiunea Valonia.

Înaltpreasfinția Sa a sfințit mai întâi exteriorul bisericii, veche de 72 de ani. Apoi, ierarhul a târnosit Sfânta Masă, fiind pregătită în mod special pentru a fi oficiate pe ea slujbele din cultul ortodox. De asemenea, au fost sfințite catapeteasma adăugată la vechiul lăcaș de cult catolic, icoanele și interiorul bisericii.

Mitropolitul Iosif a oficiat în continuare Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de 19 preoți și diaconi. Plecând de la cuvintele Evangheliei care a fost citită în această zi, a vorbit despre modul cum românii pot să-și mărturisească credința în afara țării.

Cunoscut ca Biserica Notre Dame din Ath, lăcașul a primit hramurile „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” și „Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina”. Biserica a fost închiriată pentru o perioadă de 30 ani de parohia românească din Ath, cu dorința de a o achiziționa definitiv.

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Iosif a acordat la final părintelui paroh Ioan Gabor rangul de iconom stavrofor, precum și distincții persoanelor care s-au implicat în consolidarea și înfrumusețarea bisericii.

La evenimentul istoric al parohiei românești au participat și autorități ale statului român.