Biserica Parohiei Traian a fost sfinţită

Un articol de: Pr. Daniel-Ionel Marari - 08 Octombrie 2019

Parohia „Sfinţii Împăraţi” din localitatea băcăuană Traian s-a aflat în mare sărbătoare în duminica a 20-a după Rusalii, în această zi fiind sfinţită biserica parohială de către Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului. Ierarhul a binecuvântat munca de peste șase ani care a fost depusă din punct de vedere administrativ-gospodăresc de către părintele paroh Gavril Trofor împreună cu enoriașii săi și alţi ctitori şi binefăcători. În cuvântul de învăţătură, ierarhul a arătat că învierea descrisă în pericopa evanghelică ne prezintă o etapă în care moartea este confirmată. 

„Fiul văduvei nu era doar adormit, nu era doar «pe moarte». El era deja depus în sicriu, iar cortegiul funerar îl însoțea, pentru a-l așeza în mormânt. Iisus, plin de compasiune, Se apropie și, în primă instan­ță, o consolează pe mama văduvă spunând: «Nu plânge!» Aceste cuvinte «nu plânge» nu pot să nu ne amintească de cântarea pe care o auzim în biserică în Săptămâna Mare, când, în Vinerea Mare, la Prohodul Domnului, spunem: «Nu mai plânge, Maică!»... Ea nu trebuia să mai plângă pentru că Cel ce Se atinsese de sicriu era Cel din care izvora puterea vindecării oricărei răni, chiar și a celei provocate de moarte”, a arătat Înalt­preasfinţitul Părinte Ioachim.

După slujbă, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului i-a felicitat pe toți cei care s-au implicat și a oferit preotului paroh Gavril Trofor dis­tincția onorifică de iconom stavrofor.