Biserică pentru românii ortodocși din San Antonio, Texas

Un articol de: Marius Nedelcu - 07 Noiembrie 2019

Ziua de duminică, 3 noiembrie 2019, a reprezentat împlinirea unei dorințe mai vechi a românilor ortodocși din San Antonio, Texas, SUA.

Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae, Mitropolitul ortodox român al celor două Americi, a săvârșit slujba Aghesmei și binecuvântarea loca­șului de rugăciune și apoi Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de slujitori, pentru prima dată în noua biserică a parohiei ortodoxe românești așezată sub ocrotirea Sfântului Cuvios Ioan Casian.

După slujbă a urmat un moment artistic în care copiii au recitat poezii și au interpretat cântece populare.

Parohia românească „Sfântul Ioan Casian” din San Antonio continuă o lucrare începută în anul 2002 de un grup de români și americani ortodocși din zonă, sub păstorirea părintelui Iulian Aniței. Misiunea ortodoxă „Sfântul Ioan Casian” a fost înscrisă și a început să funcționeze în februarie 2014. Din februarie 2016, părintele Valentin Ilieș a primit binecuvântarea Înalt­prea­sfinți­tului Părinte Nicolae să slujească la această misiune. Înconjurat de oameni cre­din­cioși și curajoși, părintele Valentin a pornit la organizarea pastorală și administrativă a misiunii. Slujbele au fost săvârșite la început într-un spa­țiu al bisericii prezbiteriene de pe Ramsey Road din San Antonio, împodobit pentru trebuințele slujirii ortodoxe. Din iunie 2018, părintele Valentin Ilieș a fost numit preot paroh al acestei comunități.

Entuziasmul preotului și al credincioșilor nu a scăzut, astfel a fost cumpărat un teren pentru construcția unei viitoare biserici ortodoxe românești. Înaltprea­sfințitul Părinte Mitropolit Nicolae a săvârșit slujba de sfințire a pietrei de temelie pentru noua biserică în martie 2018. Dificultăţile privind construcția unei biserici pe acest pământ au forțat comunitatea să abandoneze acest proiect. Cu toate acestea, după o mobilizare exemplară, comunitatea a reușit să cumpere o fostă biserică baptistă din San Antonio, care a fost consolidată și amenajată ca locaș de rugăciune ortodox.