Biserica satului Dâmbroca din Buzău a fost târnosită

Un articol de: Pr. Dragoș Olteanu - 21 Noiembrie 2022

Biserica Parohiei Dâmbroca din județul Buzău, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, a fost târnosită duminică, 20 noiembrie, în urma încheierii lucrărilor de renovare. Slujba de sfințire a lăcașului de cult a fost oficiată de Înalt­preasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vran­cei.

De dimineață, chiriarhul a înconjurat biserica, a uns-o cu Sfântul și Marele Mir și a stropit-o cu agheasmă la exterior, apoi a târnosit Sfânta Masă a Altarului și a sfințit pictura și icoanele de pe catapeteasmă. În continuare, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie și un parastas pentru ctitorii și slujitorii lăcașului de închinare trecuți la cele veșnice. Grupul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al eparhiei a oferit răspunsurile la strană.

Din soborul slujitor au făcut parte: pr. Constantin Călin, protopop al Protoieriei Buzău I; pr. Marius-Daniel Ciobotă, protopop al Protoieriei Buzău II; pr. Georgian Chioreanu, secretar în cadrul aceleiași protoierii; pr. Ioan-Cornel Mocliuc de la Parohia Moșești, și pr. paroh Ionel Cristea.

„Acum, în perioada Postului Nașterii Mântuitorului Hristos, avem prilejul și posibilitatea de a oferi daruri celor lipsiți și neajutorați, având conștiința că ceea ce deținem temporar este darul lui Dumnezeu, pe care trebuie să-l împărțim cu aproa­pele nostru. Să medităm, așadar, la mesajul lui Hristos din pilda relatată astăzi, ca să nu ajungem ca bogatul căruia i-a zis «nebune», ci să ne îmbo­gățim în Dumnezeu, prin fapte de iubire creștinească”, a explicat ierarhul locului în predica sa.

În cadrul Sfintei Liturghii, Alexandru Dumitru, absolvent de teologie pastorală, a fost hirotonit în treapta de diacon.

Pentru munca depusă la în­frumusețarea sfântului lăcaș, pr. paroh Ionel Cristea a fost hirotesit iconom, iar primarul comunei Săgeata, Sorin Tănase, și alți binefăcători au primit Hrisovul de binecuvântare „Sfân­tul Mucenic Sava de la Buzău” și câte o icoană a Maicii Domnului.

Satul Dâmbroca din județul Buzău este localitatea unde s-a născut preotul prof. dr. Ioan G. Coman, cel mai mare patrolog român.