Biserica Schitului Feneș a fost târnosită

Un articol de: Arhid. Pavel Canea - 11 Noiembrie 2016

Sute de credincioși au participat la hramul Schitului Feneş din județul Caraș-Severin, care şi-a cinstit miercuri, 9 noiembrie, ocrotitorul, pe Sfântul Nectarie Taumaturgul.

Cu acest prilej, Prea­sfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Ca­ran­­sebeşului, a târ­no­sit biserica nouă a aşeză­mân­tului monahal, cons­truită în stil ștefanian. De asemenea, ierarhul i-a dat cu această ocazie și un al doilea hram, „Sfân­tul Luca al Crimeii”. În continua­re, ierarhul înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi a săvârşit Sfânta Liturghie, în pre­zenţa auto­rităţilor locale şi a unui număr impresionant de credin­cioşi, veniţi din tot Bana­tul, din Oltenia, dar şi din alte părți ale țării.

În cadrul Sfintei Liturghii Preasfințitul Lucian l-a hirotesit protosinghel pe ieromonahul Hris­tofor Abălașei, starețul Schitului Feneș. Răs­pun­­surile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. La sfârșit, po­trivit tradiției, toți cei prezenți au intrat prin Sfântul Altar să se închine la Sfânta Masă, Sfân­ta Evanghelie și Sfân­ta Cruce. Ctitorilor și bine­făcă­torilor ce au contribuit la lucrările efectuate la așeză­mân­tul monahal de la Feneș, Prea­sfințitul Lucian le-a oferit Ordinul eparhial Crucea „Episcop Elie Miron Cristea” pentru mi­reni, precum și Diploma de excelență „Sfântul Ierarh Martir Antim Ivi­reanul”.

În cuvântul de învățătură adre­sat credincioșilor, Prea­sfințitul Părinte Lucian a evi­dențiat viața Sfântului Nectarie Taumaturgul, îndemnându-i să mediteze la tot ceea ce a făcut sfântul tămăduitor începând de mic copil, pentru că el și-a asumat crucea încă din tinerețe. „Sfântul Nectarie a trăit 74 de ani propovăduindu-L pe Mântuitorul Iisus Hristos în mai multe orașe din Grecia. A suferit mult în viața pământească sfân­tul pe care noi îl cinstim astăzi, părin­tele Nectarie, pentru că s-a identificat cu Sfânta Cruce a Domnului nostru Iisus Hristos, nu a fugit de jertfă, de păti­miri, de ocări și batjocuri, ci și-a în­sușit la propriu Cuvântul Mântuitorului care zice: «Ori­cine vrea să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea sa și să-Mi urmeze Mie». Sfântul Nectarie din tinerețe a înțeles că trebuie să-L urmeze pe Hristos și că fericirea autentică în această viață pământească nu poate să se găsească decât în Li­turghie și în slujirea lui Dumnezeu”, a ară­tat PS Părinte Lucian.

Schitul Feneş cu hramul „Sfân­tul Nectarie” a luat fiinţă în anul 2001, iar în septembrie 2008 a fost transformat în schit de călu­gări. Înconjurat de pă­duri de fag şi brad locașul oferă un cadru prielnic pentru desfă­şu­ra­rea de activităţi du­hovni­ceşti, culturale şi sociale pentru credincioşii iubitori de spiritualitate ortodoxă.