Biserica „Sfânta Treime” din Aţel, judeţul Sibiu, a fost târnosită

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 03 Martie 2020

Cea mai veche biserică ortodoxă din localitatea Aţel, judeţul Sibiu, locaşul de cult al „susenilor” din comunitate, a fost târnosită în Duminica Lăsatului sec de brânză de către Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. Biserica a fost ridicată la 1784, pe locul unei vechi biserici de lemn, iar în timp a fost reparată de mai multe ori. Cea mai recentă renovare a locaşului de cult s-a făcut în ultimii ani. Pentru că nu au fost găsite mărturii ale târnosirii locaşului de cult de un arhiereu, s-a săvârşit acum întreaga rânduială de sfinţire a unei biserici. După slujba de târnosire, a urmat Sfânta Liturghie. 

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurenţiu a vorbit credincioşilor despre îndemnurile evanghelice din Duminica Lăsatului  sec de brânză, o zi pregătitoare pentru intrarea în Postul Sfintelor Paşti: „Duminica aceasta se numeşte şi «Duminica iertării». Pentru a intra în această perioadă a nevoinţelor prin post şi rugăciune, trebuie să avem o pace lăuntrică. Mântuitorul a adus în lume Legea iubirii. A fost cea mai înaltă lege, rânduială din toată perioada istorică de până la Hristos. Legea adusă de Mântuitorul este legea iubirii vrăjmaşului”. 

Comunitatea parohială a fost felicitată de ierarh pentru dragostea arătată faţă de cele două locaşuri de cult din localitate care au fost renovate, dar şi pentru eforturile depuse în ultima perioadă pentru a continua lucrările de construcţie la cea de-a treia biserică ridicată în centrul satului. Preotul Inocenţiu Cândea a fost hirotesit iconom, iar Adunarea şi Consiliul parohial, precum şi mai mulţi binefăcători au primit acte de cinstire. 

La final, credincioşii au intrat prin Sfântul Altar, unde s-au închinat în faţa Sfintei Mese pe care a fost aşezată şi racla unde se păstrează capul Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei, adusă de la Catedrala Mitropolitană din Sibiu.