Biserica Zlătari de pe Calea Victoriei va fi sfințită

Un articol de: Diac. Andrei Butu - 06 Iunie 2024

Biserica Zlătari din București va fi sfințită duminică, 16 iunie, în urma unor ample lucrări de înnoire, restaurare și consolidare. În perioada 2008-2023 s-au făcut reparații generale atât în exterior, cât și în interior, și a fost construit un centru social-pastoral. La această biserică istorică situată pe Calea Victoriei este păstrată, din anul 1790, mâna dreaptă a Sfântului Sfințit Mucenic Ciprian.

Timp de 15 ani s-au desfășurat lucrări de restaurare, conservare a elementelor arhitecturale și picturale, și punere în valoare a istoricului edificiu. Pictura murală a bisericii, realizată în tehnica ulei de maestrul Gheorghe Ta­ttarescu între anii 1853 și 1854, a fost restaurată de un artist specializat în pictura de epocă. 

„Biserica a fost restaurată integral. S-a făcut consolidarea zidăriei, iar acoperișul a fost schimbat cu tablă de cupru. Tencuiala veche deteriorată a fost înlăturată și s-a realizat o tencuială nouă. Într-o altă fază a amplului proiect, s-a lucrat la centura de piatră, care a fost restaurată împreună cu scările de la intrare. În interior, fiind încă urme ale cutremurului din 1977, a fost nevoie de reparații generale de consolidare. A fost curățată și restaurată pictura murală, pe o suprafață de 852 mp. Totodată, au fost restaurate iconostasul și mobilierul de lemn policrom. În anul 2009, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a fost realizată o raclă nouă în care au fost așezate moaștele Sfântului Sfințit Mucenic Ciprian, ocrotitorul bisericii. Racla este din argint și are opt icoane în email. Pentru icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului s-a făcut un nou iconostas. În perioada 2019-2023 s-a construit și Centrul social-pastoral «Sfinții Ciprian și Iustina». Este o clădire nouă pentru depozitarea obiectelor de cult, care are o sală multifuncțională, o bibliotecă și o arhivă, centrul fiind dedicat și unor activități pastorale ale bisericii. S-a amenajat și curtea bisericii. Au fost plantate flori și arbuști încât să arate un ambient cât mai plăcut”, ne-a declarat părintele paroh Nicolae Dascălu, consilier patriarhal și directorul Publicațiilor „LUMINA” ale Patriarhiei Române. 

Lăcașul a fost ctitorit în secolul al 17-lea și are numele de la cartierul unde locuiau membrii breslei zlătarilor, meșteri aurari și argintari. Din cauza vicisitudinilor timpului a ajuns în ruină, fiind nevoie de edificarea unei alte biserici pe același loc. Biserica actuală a fost construită la jumătatea secolului al 19-lea, fiind singura din București cu hramul „Sfântul Sfințit Mucenic Ciprian”. 

La această biserică istorică bucureșteană credincioșii au posibilitatea să se închine la racla ce adăpostește mâna dreaptă a Sfântului Ciprian, păstrată în tezaurul sacru al lăcașului din anul 1790.