Biserici craiovene în haină de praznic
Mai multe biserici de mir din Cetatea Băniei se pregătesc în această săptămână de praznic, cu prilejul cinstirii Sfinţilor Mina, Ioan Cel Milostiv şi Ioan Gură de Aur. În mijlocul credincioşilor craioveni va fi prezent Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, care va săvârşi Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie.
Parohiile „Sfântul Mina” şi „Postelnicu Fir” din Craiova se pregătesc de sărbătoare, urmând ca în această săptămână să aducă cinstire sfinţilor ocrotitori. Astfel, miercuri, 11 octombrie, în ziua prăznuirii Sfântului Mare Mucenic Mina, credincioşii din zona Spitalului Municipal Nr. 2 îl vor întâmpina pe IPS Părinte Irineu, care va săvârşi aici Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie. Sfântul locaş, aşezat vizavi de unitatea sanitară, se numără printre puţinele din Mitropolia Olteniei închinate Sfântului Mare Mucenic. În aceeaşi zi, după slujba euharistică, Şcoala Gimnazială Specială „Sfântul Mina” din parohie va pregăti o serie de activităţi festive în cinstea ocrotitorului duhovnicesc. Alături de copiii cu nevoi speciale care învaţă aici, vor fi elevii Seminarului Teologic „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova, care vor prezenta un miniconcert de muzică corală. Tot în această săptămână, joi, 12 noiembrie, Mitropolitul Olteniei va sluji la Altarul Bisericii Postelnicu Fir din Craiova, cu prilejul prăznuirii Sfântului Ierarh Ioan cel Milostiv, ale cărui sfinte moaşte (mâna dreaptă) sunt adăpostite aici. Nu în cele din urmă, amintim că vineri, 13 noiembrie, credincioşii din Parohia „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Craiova îşi vor cinsti ocrotitorul.
Două locaşuri de închinare cu tradiţie seculară
Biserica „Sfântul Mina” a fost ridicată în anul 1731 de către „jupân Pătru Boje, feciorul lui jupân Tudor Boje şi jupân Bălaş Căpitan, fiul lui Dumitru de la Ţaringrad”, aşa cum se specifică în pisania scrisă cu litere chirilice deasupra uşii de la intrare. De-a lungul timpului sfântul locaş a suferit mai multe restaurări şi modificări, forma actuală datând din anul 1940, când lucrările de restaurare au urmărit readucerea bisericii la starea sa iniţială. Astăzi, în sfântul locaş sunt adăpostite părticele din moaştele Sfântului Mina, aşezate la loc de cinstire pentru credincioşii care poposesc aici la rugăciune.
Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi”-Postelnicu Fir din Craiova a împlinit anul acesta două secole de la temeluire. A fost dintru început aşezată în mahalaua Postelnicului Zamfir (sau „Fir”), după cum menţionează mai toate izvoarele vremii. La fel ca şi celelalte mahalale, cunoscute cu numele pe atunci (Harşu, Sfinţii Apostoli, Băşica etc.), locul pe care se află zidită biserica făcea parte din „târgul de vineri”, care „se făcea la foişorul cel vechiu, pe drumul Bucureştiului”. La anul 1855, mahalaua „Postelnicu Fir” era aşezată lângă Piaţa Târgului de Afară, la una din cele opt bariere ale cetăţii, cea a Bucureştilor. În atare condiţii, neguţătorii stabiliţi au ridicat mai întâi o biserică de lemn, înlocuită relativ repede cu ctitoria Postelnicului Zam(Fir). Istoricii spun despre el că era „feciorul lui jupân Iane care se trage din oraşul Craiova, împreună cu fratele său Stan şi nepotul Neagoe logofătul”. Din catagrafia bisericilor din anii 1813-1815 aflăm de asemenea că „biserica cea nouă ot Târgul de Afară, lângă drumul Bucureştilor, hramul Sfântul Ion Botezătorul şi Trei Sfinţi Arhierei Vasilie cel Mare, Grigorie Bogoslov şi Ioan Zlataost, făcută de Fir postelnicul, proin izbaşe”. Aceleaşi surse arată că „mâna Sfântului Ioan cel Milostiv aflată la această biserică fusese îmbrăcată în argint la 1793” (Nicolae Gh. Dinculescu, „Bisericile Craiovei - un capitol din trecutul oraşului”, Ed. Revistei Oltenia, Craiova, f.a. pp. 78-79).