Biserici craiovene închinate Sfântului Ierarh Nicolae

Un articol de: Pr. Ioniță Apostolache - 06 Decembrie 2017

De praznicul Sfântului Ierarh Nicolae, mai multe biserici din Craiova îşi serbează hramul. Între cele mai vechi se găseşte Biserica „Sfântul Nicolae”-Dorobănţia, ridicată pe locul unei bisericuţe din lemn la anul 1793, din iniţiativa clucerului Constantin Fotescu. A fost restaurată şi renovată din temelii în perioada 2011-2014, printr-un proiect cu finanţare europeană, fiind resfinţită în anul 2014 de către Întâi­stătătorul Bisericii din Oltenia, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei. Este una dintre bisericile vechi ale Cetăţii Băniei.

Biserica Parohiei Amaradia poartă hramurile „Sfântul Ni­colae” şi „Schimbarea la Faţă”. S-a numit în trecut „Sfântul Nicolae”-Belivacă, după numele unuia dintre ctitori, sau `Sfântul Nicolae ot Trăistari”, după îndeletnicirea unora dintre „megieşii” din „drumul Amărăzii”. Denumirea „Sfântul Nicolae”-Amaradia i s-a dat în anul 1950, după numele străzii şi al cartierului pe care-l deserveşte.

Biserica „Sfântul Nicolae”-Brânduşa a fost ridicată în anul 1793 pe locul unei mai vechi biserici de lemn. După anul 1855, aici au avut loc mai multe reparaţii, fiind resfinţită în anul 1902.

Biserica Parohiei Craioviţa I a fost ridicată în anul 1770, aici executându-se de mai multe ori reparaţii de-a lungul secolelor, ultima având loc în anul 1996. De asemenea, amintim că biserica Parohiei Ungureni, închinată tot Sfântului Nicolae, a fost construită în perioada anilor 1774-1780 pe locul unei biserici mai vechi de lemn, în vechea mahala a ungurenilor, aşa cum erau numiţi ciobanii veniţi din Ardeal să-şi vândă oile. Nu în ultimul rând, este de amintit că Mănăstirea Coşuna Bucovăţul Vechi, situată în incinta Seminarului Teologic „Grigorie Teologul”, a fost temeluită la anul 1483. A fost zidită din piatra (la temelie) şi cărămida (pentru soclu şi ziduri) vechiului castru roman Pelendava. Astăzi, biserica este monument istoric, în ea săvârşindu-se sfintele slujbe doar la ocaziile speciale: de hram şi la sărbătorile mari.