Biserici în sărbătoare la Severin, Craiova şi Râmnic
Praznicul Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat, va fi cinstit în chip deosebit în Cetatea Severinului, în biserica din „Aluniş”, care îşi sărbătoreşte hramul. De asemenea, vor fi sărbători alese în Craiova și Râmnic, în bisericile închinate „Apostolului românilor”.
Ca în fiecare an, prăznuirea Sfântului Apostol Andrei aduce multă bucurie duhovnicească în casele parohienilor severineni din „Aluniş”, care grăbesc pasul spre sfântul locaş pentru a lua parte la programul liturgic. Astfel, începând din această seară, se vor săvârşi slujbele Vecerniei, Litia şi Privegherea, urmând ca mâine, de ziua sfântului, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie să fie săvârşită de un ales sobor de preoţi.
Piatra de temelie a bisericii cu hramul „Sfântul Andrei” din Parohia Aluniș, din Drobeta-Turnu Severin, a fost pusă de Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, în ziua de 21 noiembrie 2008, la praznicul Intrării în biserică a Maicii Domnului. Ridicarea sfântului locaş devenise o necesitate odată cu extinderea oraşului în partea de nord-vest, unde s-au construit în ultimii ani mai multe blocuri ANL şi un întreg cartier de case. Biserica „Sfântul Apostol Andrei” din Turnu Severin este singurul locaş din Episcopia Severinului şi Strehaiei ce poartă acest hram.
„Biserica de carton” din Craiova
În Arhiepiscopia Craiovei, singura biserică închinată Sfântului Apostol Andrei se găseşte în Craiova, în cartierul Craioviţa Nouă. Sfântul locaş a fost ridicat în vremea păstoririi vrednicului de pomenire Mitropolit Nestor Vornicescu al Olteniei, funcţionând într-o formă atipică. Date fiind necesităţile pastoral-misionare din acea perioadă, biserica a fost construită din plăci de azbociment, pentru aceasta fiind numită „Biserica de carton”. Cu toate că era o improvizaţie, „Biserica de carton” atrage numeroşi credincioşi, mai ales în ziua de prăznuire a Sfântului Apostol Andrei. La Sfântul Altar slujesc preoţii Radu Şapcă, parohul sfântului locaş, şi Ioan Iovănel. Alături de hramul Sfântului Apostol Andrei, biserica din Craioviţa poartă cinstire şi Sfântului Ioan Botezătorul, fiind în fapt hramul cel vechi.
Misiune şi filantropie la Râmnic
Sfântul Andrei se cinsteşte în chip deosebit şi într-una din parohiile râmnicene. Biserica din cartierul Morilor nr. 1A este păstorită de pr. Laurenţiu Barbu, fiind înconjurată de un centru social-misionar. În preajma praznicului, preotul paroh intensifică activităţile de binefacere, aducând mângâiere familiilor nevoiaşe din comunitate. De asemenea, activitatea catehetică din parohie este nelipsită, multe din iniţiative fiind elaborate în parteneriat cu Școala „Spiru Haret” din Râmnicu-Vâlcea.