Biserici noi, sfinţite, la Mănăstirea Plopana şi în filia Focşa
Biserica Mănăstirii Plopana din judeţul Bacău a fost sfinţită duminică, 4 octombrie 2015, de Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim. În aceeaşi zi, Preasfinţitul Părinte Corneliu a binecuvântat lucrările de construcţie ale bisericii din localitatea Oţetoaia, comuna Lunca Banului, judeţul Vaslui.
Pelerinii din mai multe părţi ale Moldovei au fost prezenţi duminică, 4 octombrie 2015, pe Valea Tutovei din judeţul Bacău, unde au participat la slujba Sfinţirii bisericii cu hramurile „Acoperământul Maicii Domnului“ şi „Sfântul Ierarh Nectarie“ a Mănăstirii Plopana. Slujba a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului. La primele ore ale dimineţii, ierarhul locului a fost întâmpinat de numeroşi copii îmbrăcaţi în costume naţionale, de soborul slujitorilor şi de credincioşi. Evenimentul religios vine puţin după un deceniu de când IPS Ioachim a pus piatra de temelie a locaşului de închinare, ce a devenit un punct de referinţă pe harta mănăstirilor din judeţul Bacău. „Frumuseţea acestei zile a fost cu atât mai mare, cu cât truda şi cu multele greutăţi s-au risipit în bucuria duhovnicească a sfinţirii. Sfântul locaş are formă de cruce treflată, cu pridvor deschis şi este construită în stilul bisericilor ştefaniene. Catapeteasma bisericii este sculptată în gorun fiert, de meşteri populari din zona Neamţ, iar icoanele de pe catapeteasmă sunt pictate în ulei cu fondul în foiţă de aur. Această strălucire moldo-bizantină mărturiseşte strădania protosinghelului Ghenadie Catargiu, stareţul aşezării monahale, care a atras creştini din Bacău, Vaslui, Bârlad, Iaşi, Suceava şi alte localităţi, în sprijinul acestui proiect de zidire sufletească. De altfel, la sfârşitul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim a oferit părintelui Ghenadie Catargiu «Crucea Moldavă», cea mai înaltă distincţie a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei“, a relatat pr. Constantin Gherasim, inspector în Probleme de tineret şi mass-media al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.
„Moment înălţător“ la sfinţirea bisericii din Focşa, judeţul Vaslui
Duminica a 19-a după Rusalii (n.r. duminică, 4 octombrie 2015) a fost una deosebită pentru enoriaşii din filia Focşa a Parohiei Oţetoaia, comuna Lunca Banului, din cadrul Protopopiatului Huşi, judeţul Vaslui. Preasfinţitul Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor, a sfinţit Biserica „Naşterea Maicii Domnului“, iar apoi a săvârşit Sfânta Liturghie, împreună cu soborul preoţilor şi diaconilor. După cum ne-a relatat preotul paroh Ioan Ioniţă, lucrările de construcţie ale sfântului locaş au început în anul 2003, piatra de temelie fiind pusă de Preasfinţitul Părinte Corneliu. Patru ani mai târziu, au fost demarate lucrările de construcţie, acestea fiind finalizate anul acesta. În anul 2014, biserica a fost înzestrată cu mobilier, catapeteasmă şi toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe. „La sfintele slujbe săvârşite cu prilejul sfinţirii, au participat, pe lângă enoriaşii parohiei şi cei veniţi de departe, oficialităţile locale. Răspunsurile la strană au fost oferite de corul Seminarului Teologic Liceal Ortodox «Sfântul Ioan Gură de Aur» din Huşi. Locaşul de închinăciune târnosit de ierarhul nostru va deservi nevoile spirituale ale celor 40 de familii din localitatea Focşa. Lucrările de construcţie au fost susţinute de Primăria Lunca Banului şi de credincioşii din comună şi nu numai. Momentul sfinţirii a fost unul înălţător, mai ales că o parte dintre credincioşi au participat pentru prima dată la un astfel de eveniment“, a relatat preotul paroh Ioan Ioniţă, care a menţionat că în localitatea Focşa nu a existat niciodată o biserică.