Biserici şi mănăstiri în aşteptarea prăznuirii
Mâine, 20 iulie, de praznicul Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, sute de credincioşi vor urca dealul de la Dobriţa pentru a lua parte la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Tot în cinstea marelui proroc vor fi săvârşite slujbe euharistice în mai multe biserici din Oltenia.
Joi, 20 iulie, în ziua de prăznuire a Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, IPS Părinte Irineu va săvârşi Sfânta Liturghie la hramul Mănăstirii „Sfântul Ilie” situată în apropierea sanatoriului din localitatea Dobriţa, judeţul Gorj. Sfântul aşezământ a fost temeluit în anul 2005, la iniţiativa părintelui ieromonah Irineu, pe atunci pacient al sanatoriului, iar sfinţirea a fost săvârşită pe 20 iulie 2010, de către IPS Părinte Mitropolit Irineu. Pe lângă Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, mănăstirea mai poartă şi hramurile „Naşterea Maicii Domnului” şi „Sfântul Mina”. Cinstitul locaş a fost ridicat îndeosebi pentru nevoile duhovniceşti ale bolnavilor cu afectiuni pulmonare de la Sanatoriul Dobriţa. Biserica este construită în stil maramureşean, în totalitate din lemn, prin strădania părin- telui ieromonah Irineu, cu ajutorul Consiliului Judeţean Gorj şi al Mitropoliei Olteniei.
Biserici închinate Sfântului Proroc în Arhiepiscopia Craiovei
Sfântul Proroc Ilie este cinstit mai cu seamă şi în Cetatea Băniei, în ctitoria boierilor Otetelişeni. Paraclisul Mitropolitan, închinat cu numele sfântului, a fost ridicat la jumătatea secolului XVIII, însumând moştenirea duhovnicească peste veacuri a uneia dintre cele mai de seamă familii boiereşti oltene. Marele filantrop şi om de cultură Ilie Otetelişeanu este cel care, înainte de trecerea la cele veşnice, a lăsat cu limbă de moarte ca întreaga „chiverniseală a bisericii să rămână pe seama a doi cinstiţi negustori care vor fi căpetenia târgului”, Crăciun şi Sava Iovanovici. Chipurile membrilor familiei ctitoriceşti au fost zugrăvite în două tablouri votive de o frumuseţe aparte, de-a dreapta şi de-a stânga intrării în sfântul locaş.
Astăzi, Biserica „Sfântul Ilie” este un simbol al oraşului Craiova, aşezând spre mărturie jertfa marilor filantropi de altădată.
Tot Arhiepiscopia Craiovei, în judeţul Dolj, o altă biserică închinată Sfântului Ilie Tesviteanul este şi cea din Parohia Calapăr.
De asemenea, în judeţul Gorj amintim, pe lângă Mănăstirea Dobriţa, bisericile parohiale din Sadu, Bălceşti - comuna Bengeşti-Ciocadia, Larga - comuna Samarineşti şi Paraclisul „Sfântul Ilie” din Parohia Tismana.
În Vâlcea, Mehedinţi şi Olt
În Arhiepiscopia Râmnicului amintim de asemenea două locaşuri de cult, închinate Sfântului Proroc: biserica Schitului Pahomie, din localitatea Cheia, oraşul Băile Olăneşti şi Biserica „Sfântul Ilie” din Drăgăşani. În Episcopia Severinului şi Strehaiei, mâine îşi vor serba hramul bisericile din Braniştea, Podeni şi Izimşea. În Episcopia Slatinei şi Romanaţilor, credincioşii olteni se vor ruga la hramul Bisericii „Sfântul Ilie” din Parohia Gubandru, comuna Baldovineşti.