Brâul Maicii Domnului adus la hramul Mănăstirii Râşca
Cinstitul brâu al Maicii Domnului de la Mănăstirea Kato Xenia din Grecia a fost adus spre închinare la Mănăstirea Râşca din judeţul Suceava, cu prilejul sărbătoririi celui de-al doilea hram -Înălţarea Sfintei Cruci. Odorul a fost adus de o delegaţie din Mitropolia de Volos, care a participat la Sfânta Liturghie dedicată hramului, ce a fost oficiată de IPS Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor.
Înălţarea Sfintei Cruci constituie al doilea hram al Mănăstirii Râşca. În acest an, cu ocazia sărbătorii, obştea monahală suceveană a primit în vizită o delegaţie din Volos - Grecia, care a adus racla cu cinstitul brâu al Maicii Domnului. Delegaţia care a însoţit cinstitul brâu al Maicii Domnului a fost formată din două măicuţe de la Mănăstirea Kato Xenia din Volos, alături de părintele stareţ Nectarie de la Mănăstirea Xenia (cele două mănăstiri sunt surori pentru că au acelaşi ctitor) şi părintele Hristu Almiros de la Biserica „Sfântul Dimitrie“ .
Ziua de hram a fost prilej de bucurie duhovnicească şi prin prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, întâmpinat cu Sfânta Evanghelie, flori, pâine şi sare de întreaga obşte şi de mulţimea de credincioşi veniţi din mai multe judeţe ale ţării. Sfânta Liturghie dedicată hramului a fost săvârşită de către ierarh, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, în altarul de vară al mănăstirii. Majoritatea credincioşilor care au umplut curtea sfântului locaş au purtat costume naţionale, completând coloristic ziua de sărbătoare. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Makarios“. În cadrul slujbei arhiereşti, a fost oficiată şi o hirotonie întru preot.
Ierarhul a ţinut cuvânt de folos, iar părintele stareţ Mihail Bălan a mulţumit pentru împreuna-slujire şi pentru bucuria făcută de delegaţia grecească. Părinţii călugări din mănăstire au oferit la final 2.000 de pachete cu hrană pentru ostenitorii veniţi de departe.
Mănăstirea Râşca s-a construit pe o veche vatră sihăstrească. Este construcţie voievodală ridicată de Petru Rareş în 1542, pictată în interior şi exterior. Fără dimensiuni impresionante, construită după un plan în formă de Sfânta Cruce, mănăstirea a fost afierosită Sfântului Ierarh Nicolae; mai târziu a primit şi hramul Înălţarea Sfintei Cruci.