„Bucecea pentru tineri“
Emoţii, agitaţie, zeci de idei de pus în practică, muncă fizică, nopţi nedormite şi o tonă de prietenie ce se zideşte cu fiecare secundă ce trece. Am devenit o familie, deşi ştim asta de mult timp, dar acum ne uneşte un eveniment la care cu toţii trebuie să dăm ce este mai bun din noi. Ne-am împărţit rolurile aşa cum îi place părintelui Ioan să ne spună mereu. Fiecare are ceva de făcut şi timpul se scurge prea repede. Suntem cinci echipe mari: decor, media, masă, liturgic şi înscrieri. Ne ajutăm şi ne completăm reciproc pentru ca tabăra „Bucecea pentru tineri“, desfăşurată în perioada 3-5 iulie 2016, să fie perfectă. Dar, poate fi ceva perfect? Noi ne dorim.
Începem! Este duminică, undeva după ora 14:00. Deja se anunţă primii participanţi. Mai avem de aranjat corturile, tradiţional şi modern. Cum am putea pune în evidenţă cât mai bine tema taberei „Tânărul - între tradiţie şi modernitate“, dacă nu prin aceste mici detalii? Am deschis evenimentul cu rugăciunea, Paraclisul Maicii Domnului. Fără ajutorul lui Dumnezeu nu putem face nimic. Am învăţat şi am simţit acest lucru pe tot parcursul pregătirilor. După primirea ecusoanelor, am păşit cu toţii în Centrul Cultural. Filmuleţul de prezentare al filialei noastre, ATOR Bucecea, a stârnit hohote de râs pentru modul original în care a fost realizat. Prima zi s-a încheiat cu momentele artistice ale celorlalte asociaţii.
A doua zi, în zori, picăturile calde de ploaie cad din cer în drumul nostru spre Sfânta Liturghie. După slujbă începem o nouă zi cu multe surprize pentru participanţi. Moderatorii celor 8 grupe conduc tinerii spre prima sesiune de lucru: „Întreabă tânărul“. Scopul acestei întruniri a fost ca participanţii să se deschidă unul faţă de altul şi împreună să găsească valorile tânărului tradiţional şi modern. Sesiunea de lucru a fost completată de jocurile de formare. Acum nu mai sunt simpli participanţi, ci echipe gata să reuşească. Spre după-amiază, Cristian, regizorul, şi Geo, Alina, Dani şi Alex, protagoniştii scurtmetrajului, au emoţii mari pe parcursul prezentării creaţiei lor. Filmul „Ieri şi azi“ prezintă viaţa tânărului tradiţional şi al celui modern ce se unesc în biserică. Spre seară, părintele Sorin Mihalache a abordat tema „Viaţa tânărului, şcoală a devenirii duhovniceşti“ într-un mod original pentru ca fiecare participant să se regăsească. De multe ori avem impresia că le ştim pe toate. Ascultând cele prezentate de cei mai mari decât noi, realizăm că încă avem multe de învăţat. Moşia „Cai de vis“, vizitată de participanţi, este o lume desprinsă parcă din poveşti, un loc în care tradiţia şi modernitatea sunt la ele acasă. Acest lucru se putea vedea pe chipurile uimite ale celor prezenţi, răpiţi de frumuseţea locului şi de ospitalitatea gazdelor. Prezentarea de cai, vizitarea fermei, rugăciunea de seară în faţa bisericuţei de lemn, focul de tabără, concursul cu premii oferite de gazde, cântecele şi voia bună au încheiat cea de-a doua zi.
A treia zi de tabără. Un pic obosiţi după ziua încărcată ce a trecut, ne îndreptăm spre sfânta biserică. Soarele este mai generos cu noi şi ne încălzeşte sufletele încă din primele ore ale dimineţii. După Sfânta Liturghie, prezenţa părintelui Nicodim Petre, prietenul tinerilor, în mijlocul nostru întăreşte încă o dată comuniunea nostră cu Dumnezeu. Suntem încă somnoroşi, dar dornici să ne îmbogăţim sufletele de cuvintele părintelui. Lucrurile sunt spuse pe de-a dreptul. Câţiva tineri „se trezesc“ şi adresează întrebări.
Ce ar mai putea întregi o tabără în care tradiţia se îmbină cu modernitatea decât o plimbare cu căruţa pe o şosea asfaltată din orăşelul nostru? Restaurantul „La stâna“ ne aşteaptă! Da, aţi ghicit! Nu este un restaurant, ci chiar o stână de oi în afara localităţii, la poalele unei păduri. Mâncare tradiţională, filmări cu drona, călăritul cailor, volei, hore, ATV-uri întregesc şi demonstrează încă o dată că TÂNĂRUL ESTE ÎNTRE TRADIŢIE ŞI MODERNITATE. Ne îndreptăm spre casă mulţumind lui Dumnezeu pentru ajutorul oferit.
Cele trei zile au trecut. A fost frumos. A fost şi bucurie, şi dialog, şi rugăciune şi îmbogăţire cu gânduri noi. Toate, alături de ATOR BUCECEA!
Mai multe detalii despre activităţile organizate de ATOR Bucecea găsiţi pe site-ul oficial al asociaţiei: www.atorbucecea.ro. (Florina Adriana Cojocariu)