„Bucuria duhovnicească vine prin purtarea crucii, a necazurilor“

Un articol de: Tudorel Rusu - 04 Mai 2016

În tradiţia oraşului Fălticeni s-a instituit obiceiul ca, în a doua zi a Sfintelor Paşti, Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, să fie aşteptat cu mare bucurie în Parohia „Învierea Domnului“. Credincioşi din tot oraşul au venit să serbeze, împreună cu ierarhul locului, hramul catedralei, umplând până la refuz capela din apropierea acesteia.

Ca în fiecare an, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de un sobor de preoţi şi diaconi, iar credincioşii adunaţi în biserică au participat cu evlavie la slujbă şi au ascultat cu atenţie cuvântul de învăţătură. Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohial, susţinut şi de credincioşii aflaţi în biserică.

„Bucuria Învierii a venit prin Cruce, prin răstignirea Mântuitorului Iisus Hristos. Bucuria duhovnicească vine prin purtarea crucii, a necazurilor. Nu se poate închipui viaţă creştină fără cruce, fără necazuri. În necazuri simţim şi vedem cum Dumnezeu ne poartă de grijă, în primul rând prin tăria sufletească cu care suportăm şi purtăm în trupurile noastre necazurile vieţii pământeşti, în al doilea rând prin căinţa faţă de păcatele săvârşite. O viaţă în bucurie este una trăită în Duhul Sfânt“, a spus chiriarhul Sucevei şi Rădăuţilor, în cuvântul de învăţătură.

La finalul Sfintei Liturghii, IPS Părinte Pimen a constatat la faţa locului stadiul înaintat al lucrărilor de pe şantierul catedralei. Ziua s-a încheiat cu o agapă oferită de comitetul parohial tuturor celor veniţi să se bucure de hramul catedralei.

Catedrala din Fălticeni este o prezenţă impunătoare în centrul oraşului. Construcţia propriu-zisă a fost începută în anul 1990. Lucrările ajunse în fază avansată de recepţie vor culmina cu realizarea în mozaic a icoanei Învierea Domnului, amplasată în absida faţadei de la intrare. O etapă importantă a fost marcată în 1997-1998 când, prin contribuţia unor enoriaşi, a fost ridicată capela în care se slujeşte şi în prezent, până la definitivarea lucrărilor la biserica mare. Coordonatorul lucrărilor de construcţie este pr. paroh Ioan Argatu, urmat îndeaproape de pr. Ionuţ Suditu.