Bucuria Învierii Domnului la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava

Un articol de: Irina Ursachi - 05 Mai 2021

Învierea Domnului a fost sărbătorită cu multă emoție în Arhi­episcopia Sucevei și Rădăuților. În Duminica Sfintelor Paști, 2 mai 2021, la miezul nopții, Înaltprea­sfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a săvârșit slujba Învierii, înconjurat de un sobor de preoți şi diaconi, la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava - Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”. Înaltpreasfinția Sa a oferit Lumina Sfântă credincioșilor pre­zenți, adresându-le apoi acestora salutul bucuriei: „Hristos a înviat!”.

Lumina Sfântă de la Ierusalim a fost adusă de la București de părintele arhim. Serafim Grigoraș, sta­re­țul Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou”, și de părintele Viorel Ilișoi, con­silier eparhial, cu un avion de mici dimensiuni, fiind întâmpinată sâmbătă seara pe Aeroportul Inter­na­țional „Ștefan cel Mare” din Suceava de o delegație a Arhiepiscopiei, condusă de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădău­ților. De aici, Lumina din Biserica Sfântului Mormânt a fost trimisă în bisericile din întreaga eparhie.

După oficierea slujbei Învierii Mântuitorului Iisus Hristos, Înalt­prea­sfințitul Părinte Calinic a să­vâr­șit Sfânta Liturghie pascală la Altarul special amenajat în curtea Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou” - Catedrala Arhiepiscopală din Suceava. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala mixtă „Sfântul Ioan cel Nou”, dirijată de părintele Ionuț Lucian Tablan Popescu.

Părintele protos. Paraschiv Dabija, vicar-administrativ al Arhi­episcopiei Sucevei și Rădăuților, a dat citire cuvântului pastoral al Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, „Învierea lui Hristos - Arvuna învierii noastre”.

La finalul Sfintei Liturghii au fost binecuvântate coșurile cu pască aduse de credincioși.

Sărbătoarea Învierii Mântuitorului Hristos a continuat începând cu ora 12:00, cu slujba specială a Vecerniei de Paști, numită și „A doua Înviere”, oficiată de Înaltprea­sfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic.