Bucuria Învierii Domnului, trăită de bănățeni în Săptămâna Luminată
Prima săptămână după praznicul Învierii Domnului este numită Săptămâna Luminată, un răstimp în care toți credincioșii sunt chemați să treacă de la întunericul păcatului și al morții la lumina vieții veșnice. Credincioșii bănățeni au participat în număr mare la slujbele oficiate în zilele care urmează praznicului Învierii Mântuitorului Iisus Hristos, mărturisind biruința vieții și a luminii neînserate asupra întunericului și a morții.
Credincioșii Parohiei Gătaia Colonie, din Protopopiatul Deta, au avut bucuria de a-l avea în mijlocul lor, în cea de-a treia zi de Paști, pe Întâistătătorul Mitropoliei Banatului, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan. Chiriarhul Banatului a asistat la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, oficiată de părintele paroh Iulian Popa. La finalul acesteia, ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură, vorbindu-le credincioșilor despre semnificația Învierii lui Hristos. În acest sens, Înaltpreasfinția Sa a spus: „Prin Înviere, Hristos ne cheamă să intrăm și noi în viața Sa. Învierea lui Hristos deschide ușa prin care suntem chemați să intrăm în viața cea de Sus, a lui Hristos. Învierea este ușa veșniciei noastre, prin care suntem chemați să trecem. Este cel mai mare pas pe care este chemat omul să-l facă în univers - din moarte, la viața în Hristos. Hristos ne-a arătat că El este Primul Care a făcut acest pas: din moarte, la dreapta Tatălui, în Cer. Învierea înseamnă responsabilitatea maximă a omului asupra vieții sale pământești, căci de multe ori deznădejdea îl împinge pe om la păcat. Hristos ne îndeamnă să ducem o viață nouă, descoperită de El prin Evanghelie. Evanghelia este Însuși Hristos Care a venit în lume să ne arate cum să trăim această viață în El și cu El. Azi prăznuim începutul anului Învierii. De acum noi nu ne mai rezemăm viața și credința pe-o umbră, ci pe Învierea lui Hristos. Dacă înainte omul se odihnea la umbra morții, acum se odihnește la umbra luminii Învierii lui Hristos”.
A doua zi de Paşti la Catedrala Veche din Arad
A doua zi de Paşti, preoţii şi credincioşii de la Parohia Arad-Centru au avut bucuria duhovnicească de a-l avea în mijlocul lor pe Întâistătătorul eparhiei arădene, pe Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei.
Înaltpreasfinţia Sa a săvârşit Sfânta Liturghie arhierească, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi ai Catedralei Vechi, în prezenţa oficialităţilor locale şi a unui mare număr de credincioşi, care, ca de fiecare dată, au umplut locaşul de cult. Din sobor au făcut parte şi părintele Flavius Petcuţ, protopopul Aradului, precum şi părintele Cristinel Ioja, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă ,,Ilarion V. Felea” din Arad.
Cuvântul de învăţătură al chiriarhului a fost pus sub titlul ,,Mărturii ale Învierii” (bazat pe citirile scripturistice ale praznicului, Ioan 1; Fp. Ap. 1), în continuarea pericopelor biblice din primele zile, cea de-a doua a praznicului, chiar dacă nu redă momente privind Învierea Domnului, reanticipă sau le aminteşte. Sfânta Evanghelie poartă gândul la vremea propovăduirii Sfântului Ioan Botezătorul, când dădea mărturia despre botezul Său. Citirea Apostolului reaminteşte cele despre viaţa Mântuitorului până la Înălţarea la cer după Sfânta Evanghelie după Luca, cu precădere despre soborul Sfinţilor Apostoli întregit prin alegerea lui Matia în locul din care căzuse Iuda Iscarioteanul, iar aceasta tot spre mărturisirea minunatei Învieri. În evidenţă, din citiri iese mărturia Sfântului Ioan Botezătorul, în aceeaşi Evanghelie a Sfântului Ioan, care i-a fost ucenic, având şi acelaşi nume în afinitate cu cel de Iona subliniat şi în Cazania Duminicii Învierii, profetul devenit simbol şi al Învierii. Or, despre prezenţa permanentă a lui Dumnezeu în lume, după mărturia lui Ioan, arată şi icoana Sfintei Învieri, întrucât în reprezentarea pogorârii la iad a Mântuitorului în fruntea cetelor sfinţilor este Botezătorul Domnului. Cântarea bisericească pe tot cursul Săptămânii Luminate: `Câţi în Hristos v-aţi botezat...”, în locul obişnuitului Trisaghion, îndeamnă pe cei botezaţi a pune în lumină taina prin Învierea cu Domnul spre urmarea Lui pe calea vieţii către înveşnicire, a subliniat Înaltpreasfinţia Sa.
La momentul împărtășirii zeci de credincioși, majoritatea copii, au primit Trupul și Sângele Mântuitorului. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul de tineret al Catedralei Vechi, dirijat de domnul conf. Mircea Buta.
La final, părintele paroh Traian Micoroi a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei pentru bucuria prilejuită prin slujirea în cea de-a doua zi de Paşti în Vechea Catedrală a Aradului, oferindu-i, din partea slujitorilor, a Consiliului parohial şi a credincioşilor, un frumos coş cu flori.
Paștile în Episcopia Caransebeșului
În a doua zi de Paști, la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Reșița, a fost mare bucurie duhovnicească, întrucât alături de clericii și credincioșii acestui sfânt locaș a fost prezent și Preasfințitul Părinte Lucian. Credincioșii care au avut dezlegare de la duhovnic s-au împărtășit la Sfânta Liturghie oficiată de Preasfinția Sa. În cadrul sfintei slujbe, părintele slujitor Cristian Manole a fost hirotesit iconom de către ierarh. De asemenea, părintelui Rusalin Chincea, cel care a slujit vreme de mai mulți ani la Sfântul Altar al acestei biserici, Preasfințitul Părinte Lucian i-a conferit Diploma de excelență „Sfântul Apostol și Evanghelist Luca”.
În cea de-a treia zi de Paști, Preasfințitul Părinte Lucian, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie în Parohia Moniom din Protopopiatul Reșița. Au luat parte la sfânta slujbă foarte mulți copii și tineri îmbrăcați în costume populare din cele mai active centre de tineret ale Episcopiei Caransebeșului, precum și membrii Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte. Bucuria praznicului a fost sporită de faptul că răspunsurile liturgice au fost date de Corul ATOR, condus de părintele prof. Gheorghe Tistu.
De asemenea, oficialități locale, oameni de cultură și foarte mulți credincioși din comunitatea parohială și din Reșița au venit la sfânta biserică pentru a fi în comuniune frățească, precum și euharistică, deoarece cei care s-au pregătit au primit și Trupul și Sângele lui Hristos. În cadrul Sfintei Liturghii, părintele paroh Mihai Ciucur, inspector în cadrul Departamentului de tineret al Episcopiei Caransebeșului, a fost hirotesit de către Părintele Episcop iconom-stavrofor.
„Dumnezeu a binecuvântat să venim astăzi aici pentru a ne bucura împreună cu tinerii din eparhia noastră la, putem spune, Paștile tinerilor din Episcopia Caransebeșului. Acești minunați tineri au venit îmbrăcați în haine luminoase care ne reprezintă, dar mai ales având în inimă și în suflet candela aprinsă de la lumina Învierii lui Hristos. A fost o mare bucurie să slujim împreună cu un sobor numeros și să vedem foarte mulți copii și tineri, care cu smerenie și dragoste s-au apropiat și în a treia zi de Paști de Sfântul Potir. Am primit cu toții lumină din Lumina lină a Învierii Mântuitorului și păstrăm tainic înlăuntrul nostru această lumină a credinței noastre mărturisitoare și a dragostei jerltfelnice pentru Hristos Domnul și Mântuitorul nostru și pentru Biserica pe care El a întemeiat-o, Biserica cea una, sfântă, sobornicească și apostolească”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian. La final, fiecare centru de tineret a interpretat pricesne și cântări pascale.