Bucuria înzestrării și frica responsabilizării

Un articol de: Pr. Andi Constantin Bacter - 13 Feb 2024

Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a săvârşit Dumnezeiasca Liturghie la biserica parohială „Adormirea Maicii Domnului” și „Sfântul Ioan Iacob de la Neamț” din satul Hinchiriș, comuna Lazuri de Beiuș, duminică, 11 februarie.

Ierarhul le-a vorbit credincioșilor prezenți despre modul în care Mântuitorul Iisus Hristos Însuși - prezent aievea în mijlocul celor adunați întru „pomenirea Lui”, la Sfânta Liturghie - dialoghează cu sufletul fiecăruia.

„Dumnezeu oferă tuturor daruri. Mulți sunt chemați și puțini sunt cei aleși. Aleșii sunt cei care pun în rodire talanții și nu își îngroapă darurile; le pun în lucrare. Noi trebuie să ne lăsăm interogați de Dumnezeu. De fapt, asta s-a și întâmplat prin pericopa evanghelică pe care am ascultat-o. Dumnezeu, discret și blând, ne-a luat la întrebări: Ce ai făcut, fiule (sau fiică), cu darurile pe care Eu ți le-am dat cu atâta dragoste? Nu cumva ți le-ai îngropat? (...) Nu averile agonisite sunt oglinda punerii în lucrare a darurilor lui Dumnezeu. Oglinda darurilor puse în lucrare se va arăta doar în ziua din urmă, când omul trece dincolo cu zestrea pe care a adunat-o aici. Zestrea sufletească este constituită din darurile puse în lucrare”, a subliniat Prea­sfinţitul Părinte Episcop Sofronie.

Ierarhul l-a hirotonit diacon pe teologul Marian-Florin Ilieș, pe seama bisericii parohiale din satul Sighiștel, Protopopiatul Beiuș, şi i-a oferit preotului paroh Raul-Mihai Pantea distincția de iconom-stavrofor.