Bucuria redescoperită prin joc şi rugăciune la Tudor Vladimirescu

Un articol de: Ziarul Lumina - 26 August 2016

Pentru a treia oară consecutiv, în Parohia „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ Tudor Vladimirescu, comuna Albeşti, judeţul Botoşani, s-a desfăşurat tabăra de vară pentru copii şi tineri. Aceasta face parte din proiectul „Tabăra din pridvorul satului“, a Departamentului Tabere din cadrul Sectorului de misiune, statistică şi prognoză pastorală din cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor.

Cei 100 de participanţi au venit marţi, 16 august 2016, cu multe emoţii în curtea bisericii din satul lor, fiind întâmpinaţi de cei 10 tineri voluntari din cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor. În prima zi s-a construit echipa şi s-a creat unitatea celor prezenţi, iar în zilele următoare s-au desfăşurat patru ateliere tematice: tir cu arcul, comunicare, muzică, împletit brăţări tricolore şi cruciuliţe. În penultima zi de tabără, participanţii s-au spovedit şi l-au primit pe Hristos prin Taina Sfintei Împărtăşanii.

În cadrul taberei, copiii au avut parte şi de alte activităţi, printre care amintim întrecerile sportive, jocurile în grup mare, o drumeţie, vânătoarea de comori şi focul de tabără. Copiii s-au rugat în biserica satului în fiecare dimineaţă şi seară: „Ne bucurăm tare mult că am reuşit să organizăm şi în acest an această frumoasă activitate de vară. Parohia noastră este una misionară şi se confruntă cu pluralismul religios, migraţie în străinătate, familii numeroase, iar copiii au mare nevoie de acest gen de activităţi. După tabără, în fiecare săptămână, se desfăşoară «Ora copiilor» şi în felul acesta sperăm să creăm un centru activ de tineret în parohia noastră“, a declarat pr. Ioan Apetri.

„Am venit cu drag şi în acest an în Parohia Tudor Vladimirescu pentru a petrece o săptămână emoţionantă cu aceşti copii. Este nevoie de implicare în acest gen de activităţi deoarece ele au un impact deosebit pentru dezvoltarea spirituală şi educativă a tinerilor. Rugăciunea unită cu atelierele tematice au creat o legătură frumoasă între preot, animatori şi participanţi“, a declarat directorul taberei, Marian-Dumitru Rugină.

Proiectul are o perspectivă pe termen mediu şi lung, în sensul că din comunitate se vor forma voluntari care îl vor ajuta pe preot în viitor în activităţile de după tabăra de vară. Exerciţiul comuniunii experimentat în bucuria jocului, în cadrul naturii, în prietenie se desăvârşeşte în Sfânta Liturghie. Orice acţiune misionară a Bisericii Ortodoxe care utilizează educaţia nonformală nu se desfăşoară fără rugăciune. Activităţile din tabără îi vor apropia mult pe copii între ei, dar cel mai mult îi vor uni rugăciunea şi Liturghia.

Prima ediţie a taberei din Tudor Vladimirescu s-a desfăşurat în anul 2014, când a avut loc un eveniment deosebit, odată cu botezul în credinţa ortodoxă a trei participanţi ai taberei. De atunci se continuă această frumoasă tradiţie, tabăra de anul acesta fiind organizată de către preotul paroh Ioan Apetri şi doamna preoteasă Simona Apetri.