Bucuria reîntâlnirii copiilor din parohiile Protopopiatului Fălticeni

Un articol de: Pr. Georgian Rotar - 30 August 2021

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Ră­dăuților, s-a desfășurat a patra ediție a taberei de vară în Parohia „Sfântul Ilie“ din localitatea Suha, comuna Mălini, intitulată: „Școala din pridvorul Bisericii“, derulată la nivelul Protoieriei Fălticeni.

Proiectul dedicat copiilor a avut în vedere apropierea lor de Biserică și redescoperirea valorii prieteniei și a colaborării, într-un mediu natural, recreativ și educativ, ca o alternativă sănătoasă de a-și petrece timpul liber în comuniune cu ceilalți și de a fi deconectați de la ceea ce înseamnă tehnologie.

Activitatea s-a desfășurat marți, 17 august 2021, la biserica din Suha, comuna Mălini, ocrotită de Sfântul Proroc Ilie, sub îndrumarea părintelui paroh Pavel Norocel, a preotesei Anca Ionela, a cadrelor didactice și a voluntarilor.

Copiii și tinerii și-au început ziua cu rugăciunile dimineții, urmate de micul dejun, participând apoi la activitățile propuse. Îndrumătorii de la primul atelier i-au ajutat pe cei mici să redescopere vechile meșteșuguri populare în care li s-au prezentat cusutul costumelor populare, torsul lânii, tehnica de împâslire.

În cel de-al doilea atelier, arhidiaconul Adrian Adrian și diaconul Nicușor Spînu, împreună cu ceilalți preoți, i-au învățat pe tineri câteva noțiuni legate de cântarea bisericească, prin cântare de pricesne închinate Maicii Domnului și prin pilde, ajutându-i ca prin întrebările lor să găsească răspunsuri referitoare la lucruri încă neștiute ce țin de rânduielile Bisericii sau anumite frământări interioare pe care le întâm­pină un adolescent, mai ales în perioada vremu­rilor în care ne aflăm.

Tinerii au petrecut momente duhovnicești îmbinate cu diferite activități de interacționare și interrelaționare foarte bune, astfel încât, în cadrul celui de-al treilea atelier, au avut parte de jocuri educative, care le-au captat atenția.

Cadrele didactice alături de voluntari și-au dăruit toată dragostea pe timpul desfășurării acestor activități, dedicat îndrumării copiilor, care le-au adus un strop de bucurie după o perioadă greu încercată, în care au fost privați de astfel de acțiuni din cauza pandemiei de COVID-19.

La orele amiezii, copiii au avut parte de o agapă pregătită de gospodinele din parohie, iar după o binemeritată odihnă, au plecat într-o drumeție pe drumul istoric ce leagă județul Suceava de județul Neamț, spre locul numit „Iesle”, pe valea Suhei.

Festivitatea de încheiere s-a desfășurat în curtea bisericii parohiale din Suha, unde copiii au primit, pe lângă diplome, câte o gustare și înghețată.