Bucurie pentru credincioşi şi obştea monahală de la Bălan, Sălaj

Un articol de: Arhid. Ionică Torcoș - 17 Aprilie 2024

Preasfinţitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, s-a aflat în mijlocul obștii Mănăstirii Bălan, duminică, 14 aprilie, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, în prezenţa a numeroşi credincioşi, care an de an vin la mănăstire, pentru a se ruga lui Dumnezeu și pentru a fi părtaşi la bucuria obştii acestei vetre monahale.

Maica stareță Melania Silvestru a mulțumit ierarhului pentru prezență și pentru cuvântul de învățătură pe care l-a adresat celor prezenţi.

Mănăstirea Bălan a fost atestată documentar în anul 1471, având hramul „Adormirea Maicii Domnului”. Mica mănăstire din această zonă a fost o prezență ortodoxă constantă pe acest teritoriu chiar și în perioada ocupației austro-ungare, în care unele parohii de pe Valea Almașului au devenit greco-catolice. Biserica originală de secol 15 a fost strămutată în Parohia Bălan, în locul Cricova, unde se află și în prezent.

În anul 1860 s-a ridicat, din lemn masiv de stejar, o replică a bisericuței originale, fiind păstrat hramul „Adormirea Maicii Domnului”. Între anii 1990 și 1992 a fost construită noua biserică a mănăstirii, cu hramurile „Nașterea Maicii Domnului” și „Sfântul Cuvios Pafnutie-Pârvu Zugravul”.