Bucurii duhovnicești în Banat
În Duminica a 4-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor Parohiei Săcălaz, din Protopopiatul Timișoara I, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a săvârşit Sfânta Liturghie în Parohia Arad – Şega I, la Biserica „Sfântul Proroc Ilie” din Silvaş-Cadaş, iar Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a efectuat vizite pastorale în eparhie.
În Duminica a 4-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor Parohiei Săcălaz, din Protopopiatul Timișoara I. Aici, Înaltpreasfinția Sa a participat la Sfânta Liturghie oficiată de un sobor de preoți, format din părintele Ioan Bude, protoiereul Protopopiatului Timișoara 1, și preoții Parohiei Toma Petru și Ionel Maftei. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul mixt al Parohiei Săcălaz.
„Astăzi, cei care suntem prezenți la biserică suntem oaspeți nu ai unui om, ci am fost chemați ca oaspeți ai Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Care ne-a invitat la ospățul ceresc. De aceea, să dăm slavă Domnului Dumnezeu că, atunci când am pășit pragul acestei biserici, nu am fost izgoniți, ci am fost lăsați să intrăm cu păcatele, necazurile, dar și cu bucuriile noastre. <Doamne, nu-Ţi schimba mila față de mine și față de frații aceștia în Ziua cea mare a Judecății! Cum nu ne-ai lăsat acum afară, nu ne lăsa nici atunci, când vom părăsi pământul acesta și conduși de îngerii de la Botez vom ajunge osteniți la poarta Raiului!>”, a spus Înaltpreasfinția Sa.
După cuvântul de învățătură, rostit la finalul Dumnezeieștii Liturghii, Părintele Mitropolit Ioan a oficiat o slujbă de pomenire pentru victimele evenimentelor petrecute zilele trecute în Europa. Totodată, Înaltpreasfinția Sa a rostit rugăciuni către Milostivul Dumnezeu pentru înmulțirea dragostei și pentru dezrădăcinarea urii dintre oameni.
După sinaxa euharistică, chiriarhul Banatului, împreună cu preoții slujitori, a săvârșit slujba de sfințire a crucilor ce vor fi puse pe turlele noii biserici a parohiei, aflată în construcție. După slujbă, în acordul imnurilor religioase și în prezența autorităților locale, a ctitorilor, a consiliului parohial și a credincioșilor, a fost pusă crucea pe turla principală a bisericii. „De acum înainte, această cruce va străjui întreaga comunitate și nădăjduim ca într-un timp relativ scurt să se poată săvârși Sfânta Liturghie și celelalte slujbe în această biserică. Dumnezeu să-i binecuvinteze pe toți aceia care așază drapelul de biruință al lui Hristos pe bisericile noastre ortodoxe din România”, a precizat Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan.
Slujire arhierească la biserica Parohiei Arad-Şega I
Tot duminică, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, a săvârşit Sfânta Liturghie în parohia Arad – Şega I, la Biserica „Sfântul Proroc Ilie” din Silvaş-Cadaş precedând sărbătorirea hramului acestei biserici. La Sfânta Liturghie au slujit părintele Aurel Bonchiş, preotul paroh al acestei parohii, părinte profesor Constantin Rus şi părintele diacon Călin Teuca.
Cuvântul de învăţătură al chiriarhului a fost pus sub titlul „Caracterul religios-moral al creştinului” (cf. Rom. 6; Matei 8) ca fiind al adevăratului ostaş al lui Hristos, reliefând pe cel al centurionului din Evanghelia zilei prin credinţa sa în Mântuitorul şi care este reprezentativ pentru armata epocii primare a creştinismului, un mare număr de martiri în istoria Bisericii fiind înscrişi nu doar în calendarul acesteia ci şi în cultura popoarelor. În viaţa omenirii, oastea, prin organizarea şi funcţia ei, e privită ca o instituţie a ordinii şi progresului. În izvoarele revelaţiei divine, Sfânta Scriptură şi Sfânta Tradiţie, se învaţă despre oştirile îngereşti ce poartă războiul nevăzut împotriva răului luptând pentru armonia întregii creaţii, Biserica luptătoare pe pământ formând o unitate cu cea biruitoare din ceruri, întemeind Împărăţia lui Dumnezeu în care domnesc dragostea şi dreptatea, adăugând celelalte virtuţi pe care credincioşii au datoria să le dobândească urmând călăuza rânduită spre veghere, adică autoritatea îndreptăţită. În această duminică, şi pomenirea Sfinţilor Părinţi de la Sinodul IV Ecumenic atrage luarea aminte asupra bunei chivernisiri a Bisericii în cursul veacurilor prin comuniunea mijlocită, aşa cum a arătat recent şi Sfântul şi Marele Sinod al Ortodoxiei pentru o contribuţie creştină crescândă la viaţa lumii. Sfântul Proroc Ilie, în Legea Veche, însuşi a îndreptat mereu pe calea binelui pe cei pentru care a fost trimis, a mai adăugat Înaltpreasfinţia Sa.
La sfârşitul Sfintei Liturghii, părintele paroh Aurel Bonchiş a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei pentru acest deosebit popas duhovnicesc înainte de sărbătorirea ocrotitorului spiritual al acestei comunităţi şi pentru grija necontenită pe care o arată pentru ridicarea şi înfrumuseţarea acestei sfinte biserici. (Protos. Iustin Popovici, Răzvan Fibișan)