Bucurii duhovniceşti în Parohia Valea Mare din judeţul Gorj
În Duminica Întoarcerii Fiului risipitor, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la Altarul Bisericii „Înălţarea Domnului” din Parohia Valea Mare, comuna Runcu, Protoieria Târgu Jiu Nord, judeţul Gorj, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. La sfârşitul slujbei, în semn de recunoaştere a activităţii patoral-misionare şi administrative desfăşurate timp de 22 de ani în această parohie, preotul paroh Ion Popescu a primit rangul bisericesc de iconom.
În cuvântul de binecuvântare, IPS Părinte Irineu a arătat că Pilda fiului risipitor are o semnificaţie deosebită pentru oamenii zilelor noastre, care au mare nevoie de întoarcere la dragostea Tatălui Ceresc. „Fiul cel rătăcit din Evanghelia citită, care a plecat în lume şi a risipit toate darurile primite de la Tatăl său, se întoarce acasă. El ne reprezintă pe fiecare dintre noi, pe toţi cei care greşim înaintea lui Dumnezeu şi ieşim din lumina dumnezeiască primită la Botez, îmbrăcându-ne cu haina întunecată a iadului. Aşadar, păcatul pe care îl săvârşim este moarte şi iad, iar cei care nu se căiesc, nu se spovedesc, nu se întorc de pe drumul păcatului precum fiul risipitor, aceia negreşit vor ajunge acolo unde este «plângerea şi scrâşnirea dinţilor». Pe de altă parte, cei care îşi mărturisesc păcatele şi se hotărăsc să părăsească viaţa dusă până atunci şi să se întoarcă acasă vor intra întru bucuria Tatălui Ceresc, căci Dumnezeu care este bun şi iertător îi va îmbrăca în haină curată şi luminoasă şi îi va invita la ospăţul Său, aşa cum ne spune Sfânta Scriptură: «în cer va fi mai multă bucurie pentru un păcătos care se pocăieşte decât pentru nouăzeci şi nouă de drepţi care n-au nevoie de pocăinţă» (Luca 15, 7). Prin urmare, Sfânta Evanghelie de astăzi ne îndeamnă să ne întoarcem de la locurile îndepărtate șederii noastre şi să venim iarăşi în Casa Tatălui Ceresc”, a spus IPS Irineu.
Localitatea Valea Mare aparţine administrativ de comuna Runcu şi este dispusă în zona de nord-vest a judeţului Gorj, la poalele Munţilor Vulcan şi la 20 km de municipiul Târgu Jiu. Biserica parohială, închinată Înălţării la cer a Domnului, a fost ridicată între anii 1902 şi 1907 de către pr. Constantin Rădoescu, împreună cu enoriaşii din localitate. Sfântul locaş păstrează şi astăzi pictura originală şi o parte din mobilier. În ultimii ani, biserica a fost supusă unor ample lucrări de renovare şi consolidare, în prezent făcându-se pregătiri pentru demararea lucrărilor de restaurare a picturii şi de finalizare a refacerii acoperişului. Pentru întreaga activitate pastoral-misionară şi administrativ-gospodărească desfăşurată în această parohie, pr. paroh Ion Popescu a primit rangul bisericesc de sachelar.