Bucurii duhovniceşti la Buiceşti şi Jiana

Un articol de: Pr. Alin Marian Gigină - 05 Septembrie 2017

Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a sfinţit sâmbătă, 2 septembrie, Biserica „Sfânta Cuvioasă Paras­cheva” din satul Buiceşti, Parohia Pluta, Protopopiatul Strehaia. Vineri, 1 septem­brie, credincioşii mehedinţeni au venit în număr mare la hramul Mănăstirii Jiana, unde l-au cinstit pe Sfântul Simeon Stâlpnicul.

Parohienii din satul Buicești, filie a Paro­hiei Pluta, Protopopiatul Strehaia, s-au bucurat în chip deosebit de prezenţa PS Părinte Nicodim, care a poposit aici sâmbătă, 2 septembrie. Aici, Preasfinţitul Părinte a oficiat slujba de resfinţire a bisericii cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, la care au fost efectuate în ultimii ani mai multe lucrări de reparaţie şi modernizare prin purtarea de grijă a pr. paroh Vasile Daniel Marinescu, sprijinit de enoriaşi şi în mod deosebit de familia Marius şi Rodica Diaconescu-Iliescu. Lucrările au cuprins reparaţia exteriorului bisericii, pardosirea bisericii, achiziţionarea de mobilier nou şi construirea unei clopotniţe.

După slujba de resfințire, PS Nicodim a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, iar răspunsurile liturgice au fost date de proto­psalţii Catedralei episcopale din Drobeta-Turnu Severin. În cadrul slujbei, Preasfinția Sa a hirotesit întru iconom stavrofor pe pr. paroh Marinescu, semn de apreciere pentru întreaga osteneală depusă în slujba Bisericii şi a credincioşilor din această zonă. La final, Episcopul mehedinţenilor a rostit un cuvânt de învăţătură şi a transmis tuturor credincioşilor prezenţi binecuvântarea şi dragostea părintească și le-a vorbit despre folosul rugăciunii pe care trebuie să o înălțăm în biserică, rugăciune pentru cei vii, dar și pentru cei adormiți.

Hram la Mănăstirea Jiana

Vineri, 1 septembrie, de praznicul Sfântului Simeon Stâlpnicul, Mănăstirea Jiana a îmbrăcat haine de sărbătoare. Sfânta Liturghie a fost oficiată de PS Părinte Nicodim, înconjurat de un sobor de preoți. Răspunsurile liturgice au fost date de protopsalţii Catedralei episcopale din Drobeta-Turnu Severin. După Sfânta Liturghie a fost săvârşit un Parastas pentru ctitori.

Biserica Mănăstirii Jiana a fost așezată dintru început sub ocrotirea Sfântului Simeon Stâlp­nicul. Sfântul locaş a fost ridicat într-un singur an (mai 2012-mai 2013), de către actualul stareț al mănăstirii, părintele protosinghel Augustin Dragomir. Înfiinţarea Mănăstirii Jiana s-a aprobat în şedinţa Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Olteniei din data de 28 mai 2008. S-a hotărât ca mănăstirea să primească hramul „Sfântul Mucenic Iuliu Veteranul”, ca mănăstire de călugări, sub jurisdicţia Episcopiei Severinului şi Strehaiei, urmând a funcţiona în cadrul Protoieriei Vânju Mare. Prin înfiinţarea acestui așezământ monahal se construiește un centru de spiritualitate şi de întărire a activităţii misionare în zona de câmpie a judeţului Mehedinţi.