Bucurii duhovnicești pentru credincioșii bănățeni

Un articol de: Arhid. Pavel Canea - 16 August 2016

În Duminica a 8-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a participat la Sfânta Liturghie în biserica Parohiei Comloșu Mare, din Protopopiatul Sânnicolau Mare, iar Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a slujit Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș.

În Duminica a 8-a după Rusalii, comunitatea parohială din Comloșu Mare s-a aflat în sărbătoare, marcând 220 de ani de la târnosirea locașului de cult. În această zi de aleasă bucurie, în mijlocul credincioșilor localității, aflată în extremitatea vestică a țării, a fost prezent și Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timi­șoarei și Mitropolitul Banatului, care a participat, în biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, la Sfânta Liturghie, oficiată de un sobor de preoți. Din sobor au făcut parte părintele Marius Sfercoci, inspector eparhial bisericesc, părintele Gheorghe Sutac, fostul protopop al Protopopiatului Sânnicolau Mare, actualul protopop, părintele Marius Podereu, părintele paroh Cezar Călin Cojocaru și părintele Nicolae Bagiu. În cadrul slujbei, mai mulți copii îmbrăcați în costume populare s-au împărtăşit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos. Răspunsurile liturgice au fost date de corul Bisericii Ortodoxe din Comloșu Mare, condus de teologul Gheorghe Covaciu.

În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor prezenți la Dumnezeiasca Liturghie, Înaltprea­sfinția Sa a vorbit despre extraordinara minune a înmulțirii pâinilor, minune consemnată de Sfântul Apostol și Evanghelist Matei. În acest sens, Părintele Mitropolit a subliniat contextul în care s-a petrecut această minune, arătând că „Hristos, aflat în partea de nord a Țării Sfinte, primește o veste tristă referitoare la decapitarea Sfântului Ioan Botezătorul. Întristat, Hristos pără­sește acel loc, deplasându-se cu corabia spre cealaltă parte a Mării Galileii, în Betsaida, în satul Sfinților Apostoli Petru, Andrei și Filip. Trecând Iordanul, Hristos a vorbit unei mari mulțimi de oameni o zi întreagă despre Împă­răția lui Dumnezeu. Dar, înserându-se, Hristos a zis apostolilor Săi să ofere mâncare mulțimii. Căutând de mâncare, ei nu au găsit decât cinci pâini și doi pești. Atunci, Hristos a înmulțit pâinea, încât, la final, s-au strâns 12 coșuri pline de fărâmituri. Binecuvântat fie Dumnezeu, pentru că la fiecare Liturghie, prin mâna preotului, primim și noi nu câte o fărâmitură de pâine, ci Însuși Trupul lui Hristos! Mare a fost taina înmulțirii pâinilor, dar mai mare este taina la care este chemat preotul să o săvârșească! Dacă acolo, la înmulțirea pâinilor, din pâine s-a făcut pâine, la Liturghie, din pâine se face Trupul lui Hristos”.

După Sfânta Liturghie, preoții slujitori și mulțimea de credincioși s-au deplasat spre cimitirul localității, unde chiriarhul Banatului a binecuvântat capela mortuară a parohiei, monument istoric. Totodată, Înaltpreasfinția Sa a înălțat rugăciuni către tronul Preasfintei Treimi pentru odihna sufletului ctitorilor capelei, dar și al tuturor credincioșilor înhumați în cimitir.

Lucrările de construcție a bisericii cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Comloșu Mare au început în anul 1794, fiind finalizate doi ani mai târziu. La 6 iunie 1796, biserica este târnosită. În anul 1891, interiorul bisericii este pictat de pictorul bănățean Filip Matei, din Bocșa Montană, județul Caraș-Severin.

În localitatea Comloșu Mare apare cea mai longevivă gazetă sătească românească, intitulată „Suflet nou”. Din inițiativa unor dascăli și a mai mulţi intelectuali din comună (preot Ştefan Cioroianu, Alexandru Movilă, prim-pretor al plasei Comloşu Mare, preot Gheorghe Cotoşman, George Ciolac, primarul comunei, avocatul Andrei Bălan şi Ion Ureche), la 15 august 1934, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, a apărut primul număr al revistei. Publicația este difuzată în 223 de localităţi din lume, dintre care în 34 de judeţe din România şi în 26 de ţări din Europa, dar şi în cele două Americi, în Australia, Africa de Sud şi în Japonia.

Maica Domnului cinstită la Caransebeș

Sute de credincioși caran­sebeșeni au cinstit-o în mod deosebit pe Maica Domnului în ajunul praznicului Adormirii Sfintei Fecioare la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș. Credincioșii au venit în special pentru a se închina la Icoana Maicii Domnului „Por­tărița” de la Mănăstirea Iviron, o copie a celei originale, pictată de către monahii de la Mănăstirea Vatoped, icoană ce a fost așezată în sfântul locaș.

Icoana a fost purtată la orele dimineții în procesiune de la Biserica „Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș” până la Catedrala Episcopală de către un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu Prea­sfințitul Părinte Lucian, și foarte mulți credincioși. În continuare a fost oficiată Sfânta Liturghie pe parcursul căreia cre­dincioșii s-au închinat cu evlavie sfintei icoane. Fiind Postul Adormirii Maicii Domnului, foarte mulți dintre credincioși s-au împărtășit cu Sfintele Taine.

„Am ținut foarte mult ca și catedrala noastră din Caransebeș să aibă un odor de mare preț, pe lângă sfintele moaște ale sfinților ierarhi, care ocrotesc această eparhie, Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș și Sfântul Andrei Șaguna. Astfel că o icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului «Por­tărița» a fost pictată de călugării aghioriți și a stat în Altarul Mănăstirii Vatoped din Sfântul Munte Athos timp de 40 de zile. Am adus-o din Sfântul Munte și ea va rămâne definitiv în catedrala noastră episcopală spre cinstire și închinare, pentru ajutor și folos tuturor preoților și credincioșilor care se vor ruga înaintea ei cu credință, evlavie și cu multă dragoste”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

La finalul sfintei slujbe, credincioșii au primit pliante cu istoria Icoanei făcătoare de minuni „Portărița” și iconițe cu sfântul odor. Harul tămăduirii nu-l are numai icoana bizantină originală, prima care s-a arătat, a Maicii Domnului „Portărița”, ci și reproducerile ei pe hârtie sau pe orice alt material. Dacă nenumărate sunt minunile „Portăriței” din anul 1004 până astăzi, nenumărate sunt și copiile ei răspândite în multe părți ale lumii, care au făcut minuni de-a lungul vremii și care fac și astăzi minuni, atunci când în inima creștinului este credință fierbinte.

De asemenea, tot în ajunul praznicului Adormirii Maicii Domnului, Preasfințitul Părinte Lucian a săvârșit în Catedrala Episcopală slujba Vecerniei cu Litie, apoi slujba Utreniei praznicului, în cadrul căreia s-a cântat Prohodul Maicii Domnului în fața epitafului Adormirii Maicii Domnului, care a fost așezat în mijlocul sfântului locaș. La momentul potrivit, clericii şi credincioşii au înconjurat catedrala cu Sfântul Epitaf cântând pricesne închinate Maicii Domnului.