Bucurii duhovnicești pentru credincioșii bănățeni
În Duminica a 26-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a fost prezent în parohia timișeană Giroc, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a slujit în Parohia Variașu Mare, iar Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a slujit în Parohia Băuțarul Superior.
Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a vizitat duminică, 22 noiembrie, Parohia Giroc de pe raza Protopopiatului Timișoara I. Înaltpreasfinția Sa a fost întâmpinat aici de un numeros sobor de credincioși și preoți, între care părintele Ionel Popescu, vicar eparhial, precum și de oficialități locale și județene, între care amintim pe dl Titu Bojin, președintele Consiliului Județean Timiș, și dl Iosif Ionel Toma, primarul Girocului. Mitropolitul Banatului a participat la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în biserica parohială cu hramul "Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, ce datează din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. După slujbă, chiriarhul a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură referitor la înțelesurile duhovnicești ale pericopei evanghelice duminicale de la Luca 12, 16-21, ce istorisește Pilda bogatului căruia i-a rodit țarina. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a arătat că, prin această pildă, Mântuitorul Hristos dorește să ne învețe cum să ne trăim viața aceasta pământească și ce cale ar trebui să urmăm pentru a dobândi Împărăția cerurilor. "Să ne rugăm Bunului Dumnezeu ca la sfârșitul vieții noastre pământești să auzim cuvintele dulci ale Mântuitorului Hristos: «Vino slugă bună și credincioasă de moștenește Împărăția cerurilor». Iubiți credincioși, avem doar două căi de ales în viața aceasta pământească, nu sunt mai multe. O cărare a pierzării, iar alta a mântuirii. Rămâne în seama noastră să alegem pe care să mergem, ori pe cărarea necumpătării și a nebuniei, ori pe cărarea lui Hristos, pe Cărarea raiului”, a subliniat Înaltpreasfinția Sa. În continuare, Mitropolitul Banatului a binecuvântat terenul pe care se va înălța noua biserică a credincioșilor ortodocși din Giroc, ce va purta hramul "Pogorârea Sfântului Duh”. Parohia Giroc numără în prezent 580 de familii cu 1.760 de credincioși și are ca slujitori pe preoții Iulian Marius Șonea și Daniel Mateia.
Târnosire de biserică în Parohia Variaşu Mare
Tot duminică, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a oficiat slujba de sfințire a bisericii Parohiei Variaşu Mare, cu hramul `Înălţarea Domnului~, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Din sobor a făcut parte şi protos. Teodor Vid, consilier administrativ-bisericesc la Centrul eparhial. Sfânta Liturghie a fost săvârșită în noul locaș de cult. În cadrul acesteia s-au înălțat rugăciuni către Bunul Dumnezeu pentru sănătatea celor care se află în spitale, dar și rugăciuni pentru pace, unitate și solidaritate între creștini, precum şi pentru tinerii care şi-au pierdut viaţa în tragicul accident din Bucureşti. În cuvântul de învăţătură cu titlul „Roada luminii”, pe baza citirilor scripturistice ale duminicii: Efeseni 5; Luca 12, chiriarhul a vorbit despre Lumina lui Hristos care luminează Biserica întreagă şi calea care duce pe credincioşi spre mântuire. Pilda de astăzi (a bogatului căruia i-a rodit ţarina) prezintă pe omul îndestulat din cele trupeşti şi fără de grijă faţă de cele sufleteşti; or, bogăţia prilejuieşte schimbul de bunuri spre rodire de mai bine, de lumină în lume şi în viaţa proprie a fiecăruia, ca şi în cea a societăţii. Oricum, ea înseamnă şi ferirea de faptele întunericului. Slujba sfinţirii unui locaş de rugăciune şi casă a lui Dumnezeu apelează la Lumina lui Hristos Domnul. Datoria fiecărei generaţii este de-a lăsa o bogăţie nu doar materială, ci şi spirituală pentru viitor, pentru propăşirea continuă spre desăvârşire, a mai subliniat Înaltpreasfinţia Sa. La finalul sfintei slujbe, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a mulțumit părintelui paroh Vasile Chindriş care s-a ocupat de construirea noii biserici și tuturor credincioșilor care au lucrat la zidirea și împodobirea noului Altar. Părintele paroh a fost hirotesit iconom stavrofor.
Bucurie duhovnicească pentru credincioșii Parohiei Băuțarul Superior
În Duminica a 2-a din Postul Naşterii Domnului, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a fost prezent în mijlocul credincioşilor din Parohia Băuţarul Superior din Protopopiatul Caransebeş. Credincioşii veniţi în număr mare, dintre care foarte mulţi copii şi tineri îmbrăcaţi în haine populare specifice Văii Bistrei, au participat la Sfânta Liturghie oficiată de Preasfinţia Sa în biserica parohială cu hramul „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”. Ierarhul a fost înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi de pe Valea Bistrei. La momentul potrivit, foarte mulţi credincioşi s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos. În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Petru Urdăreanu a fost hirotonit preot pe seama Parohie Berlişte din Protopopiatul Moldova Nouă. La final, copiii şi tinerii coordonaţi de părintele paroh şi de profesorii de religie au susţinut un concert de colinde. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic
„Ethos” al Episcopiei Caransebeşului. După Sfânta Liturghie, Preasfinţitul Părinte Lucian a sfinţit casa parohială în urma renovării şi înfrumuseţării acesteia cu ajutorul Composesoratului Bucova. „Ne-am bucurat astăzi la Sfânta Liturghie de prezența multor copii și tineri care s-au împărtășit cu Sfintele Taine, iar o parte dintre ei, îmbrăcați în haine populare, au susținut un concert de colinde. Dumnezeu ne-a ajutat în acest an al misiunii parohiei și mănăstirii azi să începem colindatul într-o parohie cu mulți copii și tineri și să primim colindul sfânt și bun din inimile curate și din sufletele frumoase ale tinerilor și ale copiilor, căci ei sunt urmașii îngerilor care pentru prima dată au cântat în cor colindul cel mântuitor: «Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu și pe pământ pace, între oameni bună voire»”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian. Biserica parohială cu hramul
"Sf. Ilie Tesviteanul~, din Parohia Băuţarul Superior, a fost construită în anul 1939 şi a fost sfinţită în anul 1987 de către IPS Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului. După ample lucrări de renovare şi înfrumuseţare, în 9 august 2009, Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian a poposit în mijlocul credincioşilor acestei parohii pentru a târnosi biserica parohială.
Protos. Iustin Popovici, diac. Pavel Canea, Darius Herea, George Giurgi