„Bucuros în Bogonos“

Data: 13 August 2016

„Verde la vucurie“ şi în satul Bogonos din comuna Leţcani. În zilele de 8, 9 şi 10 august s-a desfăşurat prima ediţie a taberei de vară din Parohia Bogonos, cu sprijinul voluntarilor ATOR din Iaşi. Întâlnirea a fost posibilă cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Mitropolit Teofan al Moldovei şi Bucovinei şi datorită implicării părintelui paroh Vasile Costan, care, avându-i aproape pe cei 8 voluntari ATOR, a reuşit să facă fiecare copil participant să se simtă „bucuros în Bogonos“.

50 de copii cu vârste cuprinse între 6 şi 12 ani,  vreme de trei zile, au participat la jocuri şi activităţi prin care au început să înţeleagă că împreună este mai uşor. Au consolidat prieteniile deja formate şi au pus bazele unor legături noi.

În prima zi a taberei au avut loc sesiuni de cunoaştere, după care participanţii au răspuns la noi provocări în cadrul atelierelor de dans, muzică, sprititualitate şi educaţie pentru sănătate. Astfel, la finalul zilei, după ce, strânşi în jurul preotului, bogonoşii au cântat Paraclisul Maicii Domnului, s-au întors acasă mai câştigaţi. În cea de-a doua zi, programul a fost mai încărcat. După ce fiecare grupă de sfinţi a epuizat cele patru ateliere, s-a dat startul jocurilor olimpice. Da, Jocurile olimpice la Bogonos. Cuprinşi de entuziasm, copiii şi-au consumat ultimele resurse de energie pentru a impresiona juriul şi a câştiga premiul cel mare. Seara a adus cu sine un moment de repaus. În urma spectacolului organizat chiar de către copii, toţi cei prezenţi au petrecut momente frumoase în jurul focului de tabără. La Bogonos cerul a fost generos în stele. Lungiţi pe pături ca să-şi mai tragă puţin sufletul, copiii nu se mai săturau să-l privească. M-a impresionat dorinţa unuia dintre ei care ne-a mărturisit că i-ar fi plăcut să fie stelele mai mari, să le poată atinge din când în când. Cu nostalgia cerului înstelat pe care cu toţii îl putem vedea, dar niciunul  atinge, cei mici s-au îndreptat spre casă pregătindu-se pentru ultima zi de tabără.

Dimineaţa zilei de 10 august i-a strâns pe copii, voluntari şi preot, împreună, la Sfânta Liturghie. Mulţumind lui Dumnezeu pentru bucuria întâlnirii şi împărtăşiţi cu Trupul şi Sângele Mântuitorului, tinerii au continuat programul taberei. Ultima încercare pentru participanţi a fost vânătoarea de comori. Împânziţi prin cimitir, parcul de joacă, curtea bisericii şi a praznicarului, copiii au depăşit cu dârzenie fiecare probă menită să-i aducă mai aproape de comoară. Unii au făcut chiar săpături în pământ, alţii căutau hărţi aşa cum au văzut în filme, iar cei mai mulţi cotrobăiau obsedant fiecare ascunziş. Căutarea comorii s-a dovedit a fi o sarcină grea pentru copii. Aceasta până în momentul în care au înţeles că o vor putea găsi numai dacă îşi unesc forţele. Dacă-i priveai de undeva de sus pe cei 50 de copii, arătau ca nişte furnici rătăcite, fiecare pe cont propriu. Fiind ei împreună, priveai la un muşuroi puternic ce a reuşit în cele din urmă să ajungă la comoară. Cred că aceasta a fost lecţia cea mai importantă pentru copiii din Bogonos. Printr-un joculeţ aparent simplu, au înţeles ce înseamnă să fii o echipă şi să colaborezi cu cel pe care Dumnezeu l-a trimis aproape de tine să-ţi uşureze greul şi să-ţi bucure viaţa.

Mulţumim părintelui paroh Vasile Costan pentru dorinţa sinceră de a-i ajuta pe copii să-şi descopere rolul în Biserică şi tuturor celor care au făcut posibilă această întâlnire. Sper din suflet ca strigătul celor mici „bucuros în Bogons“ să fi ajuns până în cer. Şi cred că aşa s-a şi întâmplat. Împreună, suflet lângă suflet şi umăr lângă umăr, este posbil să atingem până şi stelele.

(Roxana Busuioc, ATOR Iaşi)