„Bursele brâncovenești”, la Biserica „Sfântul Nicolae” din Făgăraș

Un articol de: Natalia Corlean - 23 August 2019

Biserica brâncovenească „Sfân­tul Nicolae” din Făgăraș, județul Brașov, și-a sărbătorit ctitorii ocrotitori vineri, 16 august. Împreuna-rugăciune prilejuită de Sfinții Martiri Brâncoveni a început încă în seara din ajun, cu slujba Privegherii. Atmosfera tainică a lăcașului de patrimoniu a fost completată armonios în timpul Vecerniei cu Litie și Utreniei de către grupul psaltic Heruvikon, condus de profesorul Claudiu Buitan.

În ziua Sfinților, vineri, 16 august, slujba a continuat cu Acatistul și Sfânta Liturghie, unde răspunsurile la strană au fost date de grupul vocal de tineri „Brâncovenii” al Asociației Doamna Maria Brâncoveanu. Un moment special de evocare a fost interpretarea Baladei Sfinților Brâncoveni, când tinerilor din cor li s-a alăturat și o parte din soborul preoților slujitori.

În cuvântul de învățătură, parohul Marius Corlean a vorbit despre recunoștința pe care o datorăm familiei Brâncoveanu, care a avut un rol esențial în cultura românească în general, dar și în viața Ortodoxiei din Țara Făgă­rașului în mod special. Patrimoniul cultural brâncovenesc are o valoare internațională, iar Făgă­rașul are șansa să dețină o piesă importantă a acestuia: Biserica „Sfântul Nicolae”, ridicată de voievodul martir în 1697-1698.

Slujba a continuat cu să­vârșirea Parastasului pentru ctitorii consemnați în pomelnicul istoric care se păstrează de la construirea bisericii, împreună cu tot neamul lor cel adormit.

La finalul Sfintei Liturghii, pr. paroh Ioan Paroș a prezentat în fața comunității prezente lansarea proiectului „Bursele brân­co­ve­nești”. Acesta are ca obiective: încurajarea performanței; sprijinirea elevilor de liceu/studenților cu rezultate școlare bune dar posibilități financiare reduse; construirea unei rețele de sprijin pentru tinerii comunității, în cadrul căreia aceștia să se simtă în­curajați să își dezvolte abili­tățile, să investească în pregătirea lor profesională și să se implice activ în viața comunității.

Detaliile despre fondul de burse, modalitatea de acordare și actele necesare au fost publicate pe site-ul bisericii: https://bisericabrancoveanu.wordpress.com.