Călătorie în lumea artei la Palatul Suțu

Data: 11 Ianuarie 2022

Muzeul Municipiului București (MMB) a realizat expoziția tematică de pictură „Orient versus Occident”, găzduită de spațiul rezervat Pinacotecii, de la Palatul Suțu. Secția de Artă a muzeului și-a propus să ilustreze și să clarifice conotațiile conceptelor de Orient și Occident și modul în care acestea au influențat arta plastică autohtonă. Expoziția analizează, aşadar, două lumi: Orientul și Occidentul, care, în secolele XIX și XX, au propus valori estetice inedite. Occidentul este măsura rațiunii, în timp ce Orientul, o oază a contemplației.

În mediul artistic românesc, Orientul și Occidentul sunt poli ai creației. Spre exemplu, picturile cu un colorit fastuos ale lui Gheorghe Petrașcu se îm­part între călătoriile întreprinse în Occident - Fran­ța, Italia, Spania, și cele din Dobrogea, Cadrilater sau chiar Egipt. Un alt pictor, Samuel Mützner, își definește stilul artistic în atelierul lui Claude Mo­net și preia de la acesta principiile impre­sio­nis­mului, cum ar fi exprimarea prin pictură a înțe­le­ge­rii naturii, nu a realismului acesteia. 

În pictura din România de la jumătatea secolului al XIX-lea și până spre sfârșitul acestuia, tematica orientală aduce în prim-plan mai mulți artişti, printre care Barbu Iscovescu, Gheorghe Tattarescu, Carol Pop de Szathmary, Theodor Aman, care au contribuit semnificativ la apropierea picturii româ­nești moderne de vârsta maturității sale. 

Expoziția, curatoriată de dr. Elena Olariu, director adjunct Artă, Restaurare, Conservare din cadrul MMB, și drd. Ana Maria Măciucă-Pufu, muzeograf, poate fi vizitată până la data de 28 august 2022. Astfel, veți avea ocazia să descoperiți o amplă selecție de opere de pictură, grafică, dar și sculptură din bogata colecție a Pinacotecii București, într-o călătorie prin orașele Europei vestice și ale Orientului. (A. D.)