Călătorie în orașul pictat la Palatul Suțu

Data: 03 Septembrie 2024

Muzeul Municipiului București (MMB) a lansat proiectul „Călătorie în orașul pictat - vechea stradă a Col­ței”, un demers cultural cofinan­-țat de Administrația Fondului Cultural Național, care își propune să valorifice patrimoniul cultural al Bucureștiului prin digitizarea și promovarea operelor de artă plastică din colecțiile MMB şi care ilustrează evoluția peisajului urban de-a lungul arterei nord-sud-vechea stradă a Colței.

Proiectul răspunde nevoii de a în­țe­lege evoluția urbanistică a Bucu­reș­tiului, concentrându-se pe artera nord-sud care include străzile Lascăr Catargiu, Gheorghe Magheru, Ni­co­lae Bălcescu și Ion C. Brătianu. Utilizând lucrările de artă plastică din patrimoniul muzeului, proiectul își propune să ofere publicului o ima­gine comparativă a peisajului urban de-a lungul timpului, completată de fotografii contemporane. Strada Colței, care își trage numele de la Spitalul și Școala Colței, construite de Mihail Cantacuzino între 1703 și 1707, a trecut prin numeroase trans­formări. De la o simplă uliță, strada a devenit o arteră majoră a orașului, cunoscută astăzi sub diferite denumiri, precum Lascăr Catargiu și Gheorghe Magheru.

Metoda de lucru presupune contrapunerile vizuale între operele de artă și fotografii recente, aducând în prim-plan poveștile orașului prin intermediul unor obiective arhitecturale reprezentative și segmente stradale. Printre artiștii ale căror lucrări vor fi expuse se numără Jean Al. Steriadi, Marius Bunescu, Dumitru Ghiață, Henri Visconte și mulți alții. 

Cezar Petre Buiumaci, managerul proiectului „Călătorie în orașul pictat - vechea stradă a Colței”, consideră că acești artiști au surprins Bucureștiul din diverse perspective, oferind o privire asupra transformării orașului de-a lungul secolelor. Proiectul include o expoziție care va fi deschisă în luna septembrie la Palatul Suțu și o serie de ateliere care vor avea loc la Colegiul Național „Iulia Hasdeu”, Liceul Teoretic „Ady Endre”, Colegiul Național Bilingv „George Coșbuc”, precum și la facul­tă­țile de Litere, Istorie și Geografie ale Universității din București. Proiectul se axează pe intersectarea mai multor domenii - istorie, artă plastică, arhitectură, antropologie culturală - și are ca scop evidențierea tranziției unei vechi străzi într-un bulevard modern. (A. D.)