„Călătorie prin Ortodoxie”, activitate cu copiii din Aleşd, Bihor

Un articol de: Pr. Cristian Rus - 12 Septembrie 2020

Activitatea „Călătorie prin Ortodoxie”, destinată copiilor cu vârste între 5 şi 10 ani, a fost organizată, în perioada 17-22 august, de Asociaţia Orion-Choose to Be a Star, în colaborare cu Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Aleşd, județul Bihor, şi a avut ca obiectiv principal cunoaşterea bisericilor ortodoxe de lemn din zona Aleşd şi descoperirea prin tehnici specifice de desen a arhitecturii şi picturii ortodoxe româneşti. Alături de copii s-au aflat prof. Alina Buzle, prof. Mădălina Ioniţă, prof. Mărioara Suciu şi preotul Călin Ioniţă, care a vorbit copiilor despre istoria bisericilor de lemn, arătând simbolurile pe care acestea le reprezintă - continuitatea, tăria şi permanenţa credinţei ortodoxe, importanţa acestora în vieţile oamenilor şi de-a lungul istoriei poporului român. 

Copiii au vizitat biserica de lemn din Peştiş, pe cele din Josani, Gheghie şi Beznea, unde au fost întâm­pinați de preoții parohi și au aflat informaţii despre arhitectură, modificările pe care le-au suferit de-a lungul timpului, eforturile depuse de preoţi şi autorităţile locale pentru restaurarea monumentelor.

De asemenea, copiii au vizitat bisericile de lemn din Oradea: Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheor­ghe” şi biserica de la Mănăstirea „Sfintei Cruci”. La ultimul popas, pr. Radu Rus, consilier pentru învăţământ şi activităţi cu tineretul al eparhiei, a oferit copiilor daruri. 

Lucrările realizate de copii, sub supravegherea prof. Mărioara Suciu, au fost expuse în incinta Bisericii „Adormirea Maicii Domnului”-Aleşd.