Călăuză ortodoxă

Un articol de: Pr. Nicolae Dascălu - 15 Ianuarie 2020

Tradiţia presei bisericeşti gălăţene a fost reînviată în martie 1990 printr-o publicaţie bilunară, ziar de patru pagini. Preşedinte de onoare al colectivului redacţional era Arhiepiscopul Antim Nica, de fericită memorie, iar preşedinte, actualul Arhiepiscop al Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, pe atunci tânăr Arhiereu-vicar. Redactorul responsabil, vene­rabilul preot Igor P. Jechiu, îi avea alături pe preoţii cărturari: Eugen Drăgoi, Neculai Grosu, Gheorghe Buruiană, Ion Postolache şi Marin Stamate.

Din 1992 până în zilele noastre, „Călăuză ortodoxă” apare lunar în format de revistă, în prezent tipărită integral color. De-a lungul anilor a crescut numărul colaboratorilor, graţie dezvoltării învăţământului teologic seminarial şi universitar de la Galaţi şi colaborării entuziaste a unor intelectuali mireni. „Călăuză ortodoxă” îşi împlineşte vocaţia de publicaţie misionară a eparhiei, fiind un mesager al actua­lităţii bisericeşti naţionale şi locale, un amvon mediatic al dreptei învăţături de credinţă, dar şi o şcoală de formare practică a tinerilor jurnalişti.

Revista are proiecţie şi în mediul di­gital. La adresa www.calauza.edj.ro, navigatorii în spaţiul virtual pot consulta o arhivă consistentă a ultimilor ani şi pot lectura cele mai recente apariţii. Este îmbucurător faptul că site-ul este la zi şi chiar înainte de Anul Nou 2020 am putut consulta numărul 372-373, noiembrie-decembrie 2019. Coperta este ilustrată cu icoana Naşterii Domnului, iar revista se deschide cu Pastorala de Crăciun a IPS Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos, intitulată: „Naşterea Domnului - izvor de iubire şi de educaţie, în familie, în şcoală, în lume”. În celelalte pagini ale revistei sunt cuprinse ştiri şi reportaje despre sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei la Galaţi, misiunea ortodoxă românească în Peninsula Iberică, evenimente culturale şi social-filantropice desfăşurate în eparhie.

La împlinirea fiecărui nou deceniu, vârstele „Călăuzei ortodoxe” sunt marcate prin simpozioane de presă organizate la Galaţi, cu invitaţi din toată ţara, numere festive, precum şi volume antologice, cu conţinuturi reprezentative extrase din revistă. Remarcăm volumul de 392 de pagini, publicat în 2010 la editura eparhială, „Călăuză ortodoxă – 20 de ani”, însoţit de un CD cu arhiva digitală a revistei din anii 2006-2010.