Caleidoscop al realităţii bisericeşti cotidiene

Data: 16 Iunie 2013

Cunoscând faptul că ves­tirea Cu­vân­tu­lui lui Dumnezeu re­prezintă pentru Bi­serică vocaţia sa primordială (cf. Matei 28, 18-20, Fapte 1, 8 ş.a.), utilizarea noilor teh­no­lo­gii şi a mijloacelor de comunica­re în masă contribuie la inten­si­­ficarea misiunii Bisericii în so­cietate. Astfel, Patriarhia Ro­mâ­nă a amplificat în ultimii ani misiunea ei prin utilizarea mij­loacelor moderne de comu­ni­­care în masă (media), însă nu ca un substitut pentru pas­to­­raţia tradiţională, care favo­ri­zează contactul personal direct dintre preot şi credincioşi, ci ca sprijin tehnic pentru a fa­ce cunoscute în societatea de as­tăzi viaţa liturgică, cultu­ra­lă, catehetică, socială şi filan­tro­pică a Bisericii.

În acest sens, înfiinţat în a­nul 2007, la sărbătoarea Sfân­tu­lui Cuvios Dimitrie cel Nou, O­­crotitorul Bucureştilor (27 oc­tom­brie), Centrul de Presă BA­SI­LICA desfăşoară, sub o­cro­ti­rea Preasfintei Treimi, o nece­sa­­ră şi rodnică activitate medi­a­­tică, fiind angajat prin com­po­nen­­tele sale – Radio TRINITAS, Televiziunea TRINITAS, Pu­blicaţiile Lumina, Agenţia de ştiri BASILICA şi Biroul de pre­să – în slujirea responsabilă a Cuvântului şi transmiterea lui în societate.

Între mijloacele misionare din spaţiul mediatic naţional şi in­ternaţional de astăzi se în­scrie şi Agenţia de ştiri BASILI­CA, înfiinţată odată cu Centrul de Presă al Patriarhiei Române şi intrată în funcţiune prin site-ul de ştiri basilica.ro, în data de 16 iunie, la sărbătoarea Sfintei Tre­imi din anul 2008, devenind un caleidoscop al realităţii bise­ri­ceşti cotidiene şi împlinind vo­caţia sa de a informa şi forma gân­direa eclezială.

Apostolatul mediatic creştin re­alizat prin intermediul A­gen­ţiei de ştiri ca transmitere in­for­­mativă şi formativă, în pu­blic, a credinţei personale şi e­cle­ziale constituie un ajutor sem­nificativ în lucrarea misio­na­ră a Bisericii şi în cultivarea va­lorilor şi faptelor bune năs­cu­te din credinţă ca expresii ale co­muniunii omu­lui cu Dum­nezeu în viaţa prezentă şi ca pre­gustare a vieţii veşnice din Îm­părăţia Preasfintei Treimi.

Într-o epocă în care internetul devine, pe zi ce trece, cel mai important mijloc de comu­ni­­care în masă, Agenţia de ştiri a Patriarhiei Române prin site-ul basilica.ro reflectă realitatea vie­ţii ecleziale româneşti prin şti­rile, mesajele, documentele, co­municatele pe care le media­ti­­zează. Astfel, ştirea sau nou­ta­­tea devine comunicare pentru comuniune când este trans­mi­­să nu doar simplu in­for­ma­ţia, ci şi lumina mărturiei cre­din­ţei prin intermediul eveni­men­­tului religios prezentat pu­bli­cului larg. Fotografiile de e­ve­niment şi relatările postate sunt adesea pre­luate şi de alte cen­tre sau trusturi de presă, spo­rind buna reflectare în media a dinamicii vieţii biseri­ceşti.

Membrii echipei de lucru a Agenţiei de ştiri BASILICA îm­bi­nă armonios experienţa pro­fe­­sională, conştiinţa misionară şi entuziasmul tineresc, fiind slu­jitori mediatici ai iubirii lui Hris­tos pentru oameni şi ai mi­siu­nii Bisericii în societate.

La împlinirea a cinci ani de e­xistenţă a Agenţiei de ştiri BA­SILICA, îi felicităm pe toţi os­tenitorii ei, dar şi pe cei care ac­cesează site-ul agenţiei, şi ne ru­găm Preasfintei Treimi să bi­­necuvânteze efortul lor de a tran­smite adevărul cre­din­ţei ca fi­ind lumină pentru o via­ţă sfântă, trăită sub semnul păcii şi al bucuriei, al iubi­rii frăţeşti şi al conlucrării pe calea mân­tu­i­rii, a comuniunii oamenilor cu Dumnezeu şi întreolaltă.

† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Mesaj transmis la împlini­rea a 5 ani de activitate ai A­gen­ţiei de ştiri BASILICA, du­mi­­nică, 16 iunie 2013