Campania „Sănătate pentru sate” în localitatea Valea Roșie

Data: 03 Octombrie 2024

Campania „Sănătate pentru sate”, desfășurată de voluntarii de la Paraclisul Catedralei Naționale, a ajuns sâmbătă, 28 septembrie, în localitatea Valea Roșie din județul Călărași. Medici voluntari au oferit gratuit consultații beneficiarilor proiectului. Inițiativa a fost sprijinită la nivel local de preotul paroh și de autorități.

În cadrul celei mai recente acțiuni a campaniei „Sănătate pentru sate”, 80 de persoane din localitatea Valea Roșie din județul Călărași au fost consultate gratuit de medici specialiști în medicină internă, pediatrie, cardiologie, gastroenterologie, psihiatrie, ginecologie și urologie. Pe lângă aceste consultații, pacienții au beneficiat şi de investigații EKG și ecografie abdominală. Totodată, în cadrul campaniei de prevenire și depistare a cancerului de col uterin, mai multor femei li s-a efectuat gratuit testul Babeș-Papanicolau.

Dănuț Prună, voluntar coordonator la Paraclisul Catedralei Na­țio­nale, a oferit informații privind desfăşurarea acestei campanii şi necesitatea acestor acțiuni mai ales în mediul rural, unde accesul la servicii medicale este redus: „Aceas­tă acțiune este deosebit de importantă pentru acești oameni, deoarece prin aceste investigații medicale au descoperit problemele de sănătate cu care se confruntau. Mulți dintre ei nu au mai fost de mult timp la un medic specialist. Prin activitățile pe care le desfă­șurăm, mai ales în mediul rural, reușim adesea să salvăm vieți, deoarece, din păcate, au fost diagnosticate și câteva cazuri de cancer. Dacă aceste persoane nu își vor monitoriza și trata problemele de sănătate, situația lor se va agrava, iar medicii nu vor putea face prea multe pentru a le ajuta”. 

Dr. Amalia Anghel, medic dermatolog, a subliniat: „Campania a fost orientată atât spre prevenție, cât și spre diagnosticarea leziunilor și afecțiunilor dermatologice. Am constatat că există o nevoie semnificativă în mediul rural, deoarece sunt pacienți cu diagnostice serioase. De exemplu, astăzi am întâlnit o pacientă cu un cancer de piele, care nu a fost monitorizată sau supravegheată în ultimii doi ani. Prin urmare, este esențial ca acești oameni să fie diagnosticați la timp, tratați corespunzător și monitori­zați în mod constant”.

Campania „Sănătate pentru sate” se desfășoară în baza unui protocol încheiat în anul 2015 între Patriarhia Română și Ministerul Sănătății. Până în prezent, au fost organizate 125 de acțiuni în jude­țele Ilfov, Prahova, Dâmbovița, Mara­mureș, Argeș, Călărași, Giurgiu, Teleorman, Botoșani și Buzău. Numărul beneficiarilor campaniei se ridică la aproximativ 15.000 de persoane.