Campanie de combatere a risipei alimentare

Data: 01 Octombrie 2020

Fiecare român aruncă pe an 129 de kilograme de mâncare, în medie, iar ţinta Guvernului este să reducă această cantitate la jumătate până în 2030. Potrivit oficialilor, risipa alimentară se produce pentru că estimăm greşit cantităţile atunci când facem cumpărături, nu depozităm corect alimentele, dar şi pentru că nu suntem atenţi la termenul de valabilitate.

Ministerul Agriculturii şi InfoCons au organizat acum două zile, cu ocazia Zilei internaţionale de conştientizare asupra risipei alimentare, conferinţa cu tema „Stop deşeurilor şi risipei alimentare! Pentru oameni! Pentru planetă!” Cu acest prilej, a fost lansată campania de informare, educare şi conştientizare „Şi tu poţi proteja planeta! Împreună dăm startul la reducerea risipei de alimente!”

Campania este structurată în două etape, respectiv una de diseminare a materialelor informativ-educative, al cărei grup-ţintă îl reprezintă publicul larg, consumatorii. A doua etapă este de informare şi educare a elevilor din învăţământul preuniversitar privind prevenirea şi diminuarea risipei de alimente.

„Un român aruncă 129 de kilograme de mâncare pe an, în medie, însemnând mâncare gătită, fructe, legume, produse de panificaţie, lactate, carne. Avem pentru anul 2030 drept ţintă înjumătăţirea pe cap de locuitor a risipei alimentare”, a spus Cornel Hanganu, consilier în cadrul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă a României din cadrul Guvernului României, prezent la eveniment.

Potrivit acestuia, risipa alimentară se produce pentru că estimăm greşit cantităţile atunci când facem cumpărături, nu depozităm corect alimentele, dar şi pentru că nu suntem atenţi la termenul de valabilitate.

„12% din mâncarea cumpărată ajunge la coş, însă stăm bine, pentru că media UE este aproape dublă. Cu cât familia este mai mare, cu atât se aruncă mai multă mâncare la coş”, a adăugat Hanganu, citat de Agerpres.

La rândul său, ministrul agriculturii, Adrian Oros, a arătat că, pentru a diminua risipa alimentară, cea mai importantă este educarea consumatorului în familie şi în sistemul educaţional, dar şi reglementările şi activitatea instituţiilor care au atribuţii în acest sens.

„Noi vom încerca să tragem un semnal de alarmă, să facem o agricultură sustenabilă, durabilă, să educăm consumatorul în direcţia prevenirii risipei alimentare şi în direcţia consumului de produse proaspete şi sănătoase”, a spus Oros.

Începând din acest an, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a declarat data de 29 septembrie Ziua internaţională de conştientizare asupra risipei alimentare, prin care se trage un semnal de alarmă la nivel global asupra necesităţii de a transforma şi reechilibra modul în care sunt produse şi consumate alimentele.

(Cristina Zamfirescu)