Campanie de donare de sânge la Timișoara

Un articol de: Pr. Marius Mircia - 26 Martie 2016

În această săptămână la biserica cu hramul „Pogorârea Duhului Sfânt” a Parohiei Timișoara Dacia din Protopopiatul Timișoara I a avut loc o acțiune de donare de sânge cu sprijinul Centrului de Transfuzii Sanguine din Timișoara, iar medici oftalmologi au realizat controale enoriaşilor cu probleme de vedere. Această campanie a dorit să implice cât mai mulți donatori și să informeze publicul privind marea nevoie de sânge, care este în spitalele din Timișoara, dar și la cele din țară.

Prin grija părintelui paroh Ioan Bude, de la Parohia Timi­șoa­ra Dacia, s-a desfă­șu­rat la această biserică o campanie de donare de sânge, unde au fost implicați mai mulți eno­riași donatori, precum și enoriași cadre medicale de la spitalele din Timișoara. Donatorii au fost persoane cu vârste între 18 şi 65 ani, deopotrivă mireni și clerici. Anul acesta se împlinesc trei ani de când Parohia Dacia se implică în ajutorarea semenilor din spitale care au nevoie majoră de sânge.

„Persoanele sănătoase, care nu au probleme de sănătate, fie diabet, probleme cu inima, pot să doneze sânge. Cei care au donat au primit tichete de masă, o zi liberă la locul de muncă și 50% reducere la mijloacele de transport în comun”, a precizat Mirela Wolf, asistentă principală de laborator de la Centrul de Transfuzii Sanguine din Timișoara.

1,7% din populația adultă donează sânge în România

Statistic vorbind, aproximativ 1,7% din populația adultă donează sânge în România. Cu toate acestea, credincioșii Parohiei Dacia au venit în număr mare să doneze sânge. „Oamenii nu donează sânge decât dacă sunt sensibilizați. Cu toate acestea, enoriașii parohiei au donat sânge pentru binele semenilor lor, încurajați de părintele paroh Ioan Bude, care, de asemenea, a mai invitat și medici oftalmologi. În întâlnirile anterioare au fost prezenți și medici de familie, cardiologi, care au realizat EKG-uri, au luat tensiunea arterială și au îndrumat enoriașii către medicii specialiști, pentru un control mai amănunțit. În acest mod cred că îmbinăm armonios grija față de suflet, dar și cea față de trup”, a specificat Carmen Manolache, asistent la Terapie Intensivă Ortopedie I din cadrul Spitalului Clinic de Urgență Timișoara.

Donarea de sânge are ca fundament virtutea creștină a iubirii aproapelui. Jertfa pe care o face donatorul poate ajuta o persoană aflată în suferință de a se apropia mai mult de Dumnezeu, de a folosi înțelept timpul vieții acesteia. „Am venit la biserica din Dacia pentru a-mi ajuta semenii. De obicei donez sânge regulat, la un interval de 5-6 luni, și mi-am încurajat și prietenii să doneze. Consider că în acest mod oamenii devin altruiști și cred că nu este o virtute mai mare decât aceea de a-ți iubi aproapele”, a spus Vlad Ciordaș, donator sânge.