Campanie de prevenire a risipei alimentare

Data: 09 Decembrie 2012

Românii aruncă la gunoi 1,85 milioane tone de alimente în fiecare an, ceea ce reprezintă 97,5 kilograme de mâncare pentru fiecare român, în timp ce, la nivel european, cifra creşte la 180 kilograme pe locuitor. În acest context, Ministerul Agriculturii, în parteneriat cu Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din Romania, lansează o campanie de educare şi informare a consumatorilor cu privire la reducerea risipei în domeniul alimentelor, care se va desfăşura pe tot parcursul anului 2013. "Campania are la bază propunerea UE ca anul 2014 să fie anul de luptă împotriva risipei de produse agroalimentare. (..) Şi la restaurant, când se văd în faţa meniului, românii comandă cu poftă mai mult decât pot mânca: o ciorbă, o friptură cât farfuria şi tot felul de bunătăţi care le fac cu ochiul la desert. La cumpărături, ne place să vedem coşurile pline, chiar dacă nu avem nevoie de tot ce punem în ele, iar în momentul când mergi înfometat la magazin, ai tendinţa să cumperi mai multe produse. Aşa se face că anual ajung la gunoi 1,85 milioane de tone de alimente", a precizat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu.

Potrivit studiilor Organizaţiei Mondiale pentru Hrană şi Agricultură, aproximativ o treime din produsele alimentare pentru consumul uman este irosită la nivel global. Cifrele arată că este vorba de aproximativ 1,3 miliarde de tone de alimente pe an, în timp ce pest un miliard de oameni trăiesc sub limita sărăciei.