Campanii sociale şi filantropice de Mărţişor

Un articol de: Pr. Ioniță Apostolache - 01 Martie 2019

Tinerii din Mitropolia Olteniei se pregătesc pentru Mărţişor, în acest sens având loc mai multe activităţi dedicate primăverii. Acestea au avut loc la Târgu Jiu, unde elevii Liceului Teologic „Sfântul Nicodim” au lucrat în atelierul de mărţişoare, organizat la Centrul pentru îngrijirea copiilor „Iasomia” din municipiu. Evenimente vor avea loc şi la Secția de Etnografie a Muzeului Olteniei, unde va fi pe 7 martie o paradă a Mărțișorului.

Luni, 26 februarie, elevii clasei a IX-a de la Liceul Teologic „Sfântul Nicodim” din Târgu Jiu au mers la Centrul pentru îngrijirea copiilor „Iasomia”, alături de dirigintele clasei, arhid. Nicușor Lăzărică, pentru a participa la atelierul de mărțișoare organizat de coordonatorii centrului. Elevii s-au alăturat copiilor beneficiari ai centrului și au confecționat mărțișoare din materialele puse la dispoziție de Mihaela Sârbu, coordonatoarea Centrului „Iasomia”. În zilele următoare se va organiza o expoziție unde vor fi premiate cele mai frumoase mărțișoare. De asemenea, în urma unei tombole, copiii de la centru vor dărui aceste lucrări mamelor și bunicelor, cu ocazia zilei de 1 martie, numită în termeni populari „Ziua Mărțișorului”. Centrul pentru îngrijirea copiilor „Iasomia” Târgu Jiu funcționează cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei. Activitatea centrală este aceea de a oferi servicii sociale primare pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 7 și 14 ani, în vederea prevenirii abandonului școlar și familial.

Filantropie la Drăgăşani

Mai multe parohii din cuprinsul Protoieriei Drăgășani desfă­șoară în această perioadă proiecte filantropice și catehetice. Darurile strânse prin implicarea preoţilor sunt împărţite cu prilejul „Măr­țișorului” în familiile sărace din parohii. Astfel, la inițiativa pr. Ilie-Cristian Florescu, Parohia Mamu din comuna Mădulari vine în întâmpinarea nevoilor materiale ale câtorva enoriași cu pachete de alimente, acțiuni sociale derulate în cadrul întâlnirilor catehetice săptămânale din biserică. În Parohia Rusănești, părintele Mihai-Gabriel Făurar a reușit să strângă în jurul acțiunilor filantropice parohiale un grup de credincioși care reușesc în mod periodic să ajute pe cei aflați în lipsuri materiale. Un astfel de moment l-a constituit donarea de lemne de foc și alimente unor persoane în vârstă sau dăruirea de haine, rechizite și jucării unor copii din grupul catehetic.

„Parada mărțișoarelor”

Secția de Etnografie a Muzeului Olteniei dă startul celei de-a 11-a ediții a proiectului cultural „Parada mărțișoarelor”. Expoziția „Parada mărțișoarelor” va fi vernisată pentru craioveni joi, 7 martie, la Casa Băniei. „Realizate manual din diverse materiale (etamină, semințe, ceramică, scoici, flori uscate, piele, piatră, hârtie, fetru ș.a.), modelate, cusute, brodate sau împletite, mărțișoarele ce vor fi etalate în expoziție, la Casa Băniei, se disting prin originalitate, dând o notă aparte acestei ediții. Vă așteptăm cu mic, cu mare, să participați la acțiune prin depunerea de panouri cu mărțișoare, pe care le vom și premia!”, au precizat reprezentanții Muzeului Olteniei.