„Când nu ne raportăm la cuvintele Domnului, ne rătăcim”
Cuvântul lui Dumnezeu ne este „toiag de călătorie în viaţa duhovnicească”, a subliniat duminică Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, şi „chiar dacă păcatele ne-au orbit ochii sufletului”, trebuie să ascultăm cuvântul lui Dumnezeu ca să nu greşim, a spus acesta în omilia duminicală rostită la Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava”.
Preasfinţia Sa a propus spre reflecţie un text din Psalmul 118, citit în mănăstiri la slujba Miezonopticii, „Făclie picioarelor mele sunt cuvintele Tale şi lumină cărărilor mele”, din Psalmul 118, 105.
„Dacă avem în sufletele noastre cuvintele Domnului ca lumină, atunci vedem pe ce căi trebuie să mergem. Când nu ne raportăm la cuvintele Domnului, la cuvintele din Sfânta Scriptură, ne rătăcim”, a atras atenţia Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. Ierarhul a recomandat ca în orice nelămurire să consultăm voia divină. „Dacă în întrebările vieţii, în nelămuririle vieţii, în lucrurile unde nu ştim cum să procedăm ne gândim ce ar vrea Dumnezeu, ce spune El despre asta, cum ne porunceşte Dumnezeu să procedăm în cazul acesta, atunci cuvintele Domnului, poruncile Lui, cuvintele din Sfânta Scriptură devin pentru noi, cum a spus Sfântul Proroc David, «făclie şi lumină»”. Îndemnul Episcopului-vicar de a asculta cuvintele lui Dumnezeu mereu, chiar dacă păcatele ne-au orbit ochii sufletului, a fost oferit făcând referire la textul evanghelic din Duminica a 31-a după Rusalii, care prezintă vindecarea orbului din Ierihon (Luca 18, 35-43).
Duminică, 27 ianuarie 2019, Sfânta Liturghie a fost oficiată la Catedrala Arhiepiscopală - Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava” de Arhiepiscopul Pimen al Sucevei şi Rădăuţilor, împreună cu Episcopul-vicar Damaschin Dorneanul. La Catedrala Arhiepiscopală din Suceava se află din 1589 moaştele Sf. Ioan cel Nou. Locaşul de cult - monument istoric - este ctitorit de fiul Sfântului Domnitor Ştefan cel Mare, Bogdan al III-lea, şi terminat de nepotul acestuia, Ştefăniţă Vodă.