Canicula ar putea să persiste până la sfârșitul lunii

Data: 16 Iulie 2024

Actualul val de caniculă, intens, de lungă durată şi persistent, extins în aproape toată ţara nu dă semne că se apropie de sfârșit. „Există o probabilitate foarte mare ca cel puţin până spre finalul lunii să consemnăm temperaturi, în medie, mai ridicate decât în mod obişnuit”, potrivit directorului Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu. Autoritățile locale și centrale sunt în alertă din cauza caniculei și monitorizează sistemul energetic național, infrastructura de transport, situația alimentării cu apă etc.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a prelungit până miercuri inclusiv atenţionările Cod roşu şi Cod portocaliu de caniculă. Potrivit prognozei actualizate, valul de căldură extremă va continua să se resimtă în peste trei sferturi din ţară azi și mâine când se vor înregistra temperaturi maxime între 37 şi 42 de grade. 

Într-o intervenție la Digi 24, directorul ANM Elena Mateescu a subliniat că sunt temperaturi cu abateri de până la 7 grade Celsius peste medie și că este de așteptat ca în iulie să se înregistreze noi recorduri. „În 13 iulie, 126 de stații meteorologice au înregistrat cele mai ridicate temperaturi maxime de când se fac măsurători meteorologice în țara noastră, iar minimele au fost cele mai ridicate la 71 de stații”, a spus Elena Mateescu, potrivit digi24.ro.

Canicula a provocat intensificarea apelurilor la 112. Potrivit STS, în weekend, la nivel naţional s-au înregistrat 96.597 de apeluri la numărul unic de urgenţă, cea mai mare parte vizând probleme medicale. Cele mai multe solicitări cauzate de caniculă au venit din judeţele Bucureşti-Ilfov (14.946 de apeluri), Constanţa (5.363), Iaşi (4.325). Totodată, în weekend, la 112 au fost semnalate 1.426 de incendii de vegetaţie uscată.

În București și în țară, autorită­țile locale au luat măsuri pentru a veni atât în ajutorul populației, cât și al echipelor de intervenție care lucrează pe teren în condiții dificile din cauza temperaturilor ridicate. Astfel, în Capitală, Primăria a distribuit 15.000 de sticle de apă către Serviciul de Ambulanţă, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Jandarmerie, iar STB a introdus mijloace de transport în comun noi dotate cu aer condiţionat pe mai multe trasee.

La Zalău, administraţia locală a pus o cisternă cu apă potabilă la dispoziţia cetăţenilor din zonele unde există probleme în furnizarea apei. Cisterna staționează pe strada B.P. Hasdeu, în zona parcării de la Stadion, până la golire, iar dacă va fi nevoie se va asigura reumplerea acesteia. La Carei, județul Satu Mare, au fost amenajate două puncte de prim ajutor în holul Primăriei şi în holul castelului Karolyi. La fel, în județul Alba sunt funcționale 25 de puncte de hidratare în incinta unor farmacii comunitare. 

Meteorologii prognozează că, în a doua parte a săptămânii, valul de căldură se va restrânge treptat şi va slăbi în intensitate, dar va persista în jumătatea sudică a ţării. (C. Z.)