Canicula creşte conţinutul în proteine din grâu

Un articol de: Ziarul Lumina - 18 Iulie 2015

Vremea caniculară resimţită în Europa ar putea îmbunătăţi calitatea recoltei de grâu, o veste bună pentru producătorii de pâine, informează Agerpres.

Cu temperaturi de până la 39 de grade Celsius în Franţa, vremea caniculară ar pu­tea duce la creşterea conţinutului de proteine al grâului, ceea ce ar face această țară mai atractivă pentru producătorii de pâi­ne. Pe de altă parte, în cazul în care canicula va îmbunătăţi calitatea, s-ar putea reduce cantitatea de grâu recoltat în Europa. Potrivit estimărilor Comisiei Europene, producţia de grâu moale va scădea în acest an cu 5,9%, până la 139,95 milioane de tone, în condiţiile în care anul trecut producţia a atins un nivel-record.

Calitatea a fost o problemă pentru producătorii europeni de grâu, după ce ploile abundente de anul trecut au făcut ca recolta să fie folosită drept furaj pentru hrana animalelor. Algeria, cel mai mare cumpărător de grâu francez, a redus importurile anul trecut, iar operatorul bursier Euronext a fost nevoit să introducă noi cerinţe de calitate pentru contractele futures la Paris, după ce grâul de calitate scăzută s-a acumulat în terminale. (Mariana Bahcevan)