Capacitate preoţească – sesiunea martie 2017

Un articol de: Pr. Marius Mircia - 17 Martie 2017

În data de 14 martie, în sala festivă a Centrului eparhial din Timișoara s-a desfășurat o nouă sesiune a examenului de capacitate preoțească. Examenul s-a organizat în conformitate cu Metodologia pentru obţinerea gradelor profesionale în preoţie de către personalul clerical, aprobată de Sfântul Sinod prin Hotărârea 1199/2008, cu modificările şi com­pletările ulterioare.

Testarea de specialitate a fost susținută de teologii înscriși la examen în faţa comisiei, pre­zidată de Înaltpreasfinţitul Pă­rinte Ioan, Arhiepiscopul Timi­șoarei și Mitropolitul Banatului, formată din cadre didactice de la Facultatea de Teologie din Timi­şoara.

La această sesiune a examenului de capacitate preoţească s-au înscris mai mulţi candidaţi licenţiaţi în teologie pastorală. Programa pentru examen a constat din subiecte de la materiile: cântare biseri­ceas­că; cateheze, dogmatică; mo­rală; exegeza Noului Testament; istorie biseri­cească, legislație, adminis­trație; liturgică; tipic și predici.
Examenul propriu-zis a fost precedat de proba eliminatorie – testare psihologică, ce s-a desfă­şurat în ziua de 7 martie a.c. şi de o săptămână de cursuri de pregă­tire în perioada 20-24 februarie.

„Numirea într-un post clerical a candidaţilor care doresc acest lucru se face pe baza examenului de capacitate preoţească. El re­pre­zintă mijlocul de titularizare într-un post vacant. Toto­dată, examenul a fost un bun prilej de reactualizare a cunoştin­ţelor acumulate în facultate, de întâlnire cu profesorii lor, de cunoaş­tere a candidaţilor de către chiriah, în vederea implicării şi integrării lor în misiunea Bisericii”, a precizat pr. Sorin Lungoci, consilier în cadrul Sectorului învățământ și activități cu tineretul de la Centrul eparhial din Timișoara.

Examenul de capacitate preo­țească are o valabilitate de un an pentru cei care au obținut sub media 9,00 și doi ani pentru cei care au promovat cu cel puțin media 9,00.