Capela Parohiei Cărbunari, județul Maramureș, a fost sfinţită

Un articol de: Cătălin Bogdan Roatiș - 07 Octombrie 2020

Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Mara­mureșului și Sătmarului, a revenit duminică, 4 octombrie, la Cărbunari, Protopopiatul Baia Mare, după ce, în 24 iulie 2005, a resfinţit biserica din localitate, în urma unor importante lucrări de renovare. În Duminica a 19-a după Rusalii, ierarhul a sfințit noua capelă de cimitir.

Aflat în mijlocul credincio­șilor din localitatea Cărbunari, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a săvârșit Sfânta Liturghie, iar Grupul psaltic „Theologos”, condus de arhidiaconul Adrian Dobreanu, a oferit răspunsurile liturghice. În cadrul slujbei, a fost hirotonit preot diaconul Valeriu Latiș, slujitor al Catedralei Episcopale din Baia Mare. 

Referitor la pericopa evanghelică a duminicii, care redă un fragment din Predica de pe munte, în speță porunca iubirii vrăjmaşilor, ierarhul a arătat în cuvântul de învăţătură că din Rugăciunea domnească aflăm că „prețul ​iertării noastre este iertarea celor­lalți”. Oamenii sunt datori să facă binele, pentru că „tot ce avem am luat de la Dumnezeu cu împrumut. Aici este cheia Evangheliei de azi. Aici este cheia înțelesurilor duhovni­cești a ceea ce Mântuitorul - într-un mod discret, sublim și mai ales fără să ne culpabilizeze - ne învață și ne îndeamnă”, a spus ierarhul.

Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a acordat apoi diplome pre­otului paroh Petru Costea, Consi­liu­lui parohial, primarului comunei Dumbrăvița, Felician Ciceu, şi unor bine­făcători ai bisericii din localitate, precum Daniel Vărzaru, Sebastian Breban, Vasile și Laurențiu Trif. 

În final, a avut loc instalarea noului preot slujitor la Parohia Cărbunari, părintele ­Valeriu Latiș.