Căpșunele acționează ca antibiotic și antiinflamator

Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 09 Iunie 2017

Căpșunul este o plantă erbacee perenă viguroasă, cultivată în toate zonele țării noastre, în grădini și sere. Întreaga plantă are proprietăți benefice organismului. Frunzele și rizomii se folosesc în scop terapeutic la prepararea infuziilor și decocturilor, în timp ce fructele se pot consuma ca atare, transformate în sucuri, compoturi, dulceață, gemuri sau pot fi murate sau uscate.

Specialiștii susțin că această plantă și fructele sale sunt bogate în apă, săruri de potasiu, fosfor, calciu, magneziu, fier, sodiu, vitamine (C, B1, B2, B6, PP, E, K), acid salicilic, acid elagic, acid pantotenic, proteine, zaharuri, uleiuri volatile cu excelent rol antioxidant. Căpșunul are efect antibiotic, bactericid, antiinflamator, tonic, reduce colesterolul, alcalinizant al sângelui, nutritiv și remineralizant, potrivit nutrițio­niș­tilor. Astfel, consumul de căpșuni este recomandat în caz de reumatism, afecțiuni renale, gută, astenie, anemie, constipație, parazitoze intestinale, hipertensiune arterială, hemoroizi, nefrite, seboree, ulcer gastric, tulburări hepatobiliare, în tratarea eczemelor, combaterea insomniilor, obezitate, acnee, cancer.

Totodată, căpșunele conțin un nivel foarte crescut de nitrați care îmbogățesc circulația sângelui și a oxigenului prin mușchi. De asemenea, ajută la menținerea unei vederi sănătoase, la întărirea sistemului imunitar, întârzie apari­ția ridurilor, scad colesterolul, reduc inflamațiile, țin greutatea sub control, sporesc numărul de fibre. Căpșunele sunt indicate și persoanelor care suferă de diabet.

Având puține calorii, acestea sunt recomandate inclusiv în curele de slăbire.

Rețete:

Spumă de căpșune

Ingrediente: 1 kg căpșune; 250 grame zahăr; 5 albușuri.
Se spală fructele și se lasă puțin la scurs, după care se adaugă peste ele zahărul și albușurile, care se bat cu mixerul până devin o spumă suficient de închegată încât să nu curgă dacă este întors castronul. Spuma se servește rece, în cupe. Se decorează cu felii de căpșune sau fulgi de ciocolată.

Tartă cu căpșune și cremă mascarpone

Ingrediente: 1 linguriță extract de vanilie; 50 g zahăr;
1 lingură rom; 225 g mascarpone rece; 600 g căpșune; 1 praf de sare; 180 g făină; 115 g unt;
2 linguri smântână; 1 gălbenuș; 1 pachet praf de copt.
Zahărul, untul, sarea, făina, praful de copt, smântâna și galbenușul se amestecă până se obține un aluat. Acesta se pune la copt, într-o tavă de tartă, la 190 de grade, timp de 10 minute. Între timp, se spală și se usucă fructele pe un șervețel, după care se taie felii și se amestecă cu 2 linguri de zahăr. Brânza mascarpone se amestecă cu puțin rom, 2 linguri de zahăr și extract de vanilie, apoi se umple tarta și se decorează cu căpșune, după care se dă la rece.