Carnea de crab, gustoasă şi fără calorii
Crabul (Brachyura) este un crustaceu care poate trăi atât în ape sărate, cât și în ape dulci. Până în prezent, se cunosc 43 de superfamilii de crab.
Compoziția cărnii de crab conține o cantitate foarte mare de vitamina A și întregul complex de vitamine B, oligoelemente - calciu, iod, cupru, fosfor, seleniu, potasiu, fier, aminoacizi - Omega 3, Omega 6 etc.
Carnea de crab este un produs dietetic, moale, ușor digerabil, recomandat în dieta de refacere a pacienților după boli grave. Are influenţe pozitive asupra sistemului digestiv, ameliorând constipația, balonarea și flatulența. Dacă este introdusă în alimentație în mod regulat, carnea de crab este benefică pentru sănătatea inimii, a vaselor de sânge, ajută la reducerea colesterolului rău, crește rezistența la stres, îmbunătățește funcționarea glandei tiroide. De asemenea, fiind o proteină pură, aceasta nu este depusă în grăsime, ci dezvoltă masa musculară.
Carnea de crab are un conținut scăzut de calorii, de aceea este deseori recomandată în curele de slăbire. Poate fi gătită la grătar, la abur, se poate servi ca mâncare de sine stătătoare sau în salată, sushi etc.
Rețete
Paste cu carne de crab
Ingrediente: 250 g spaghete, 250 g carne de crab, 4-5 fire de ceapă verde tăiată cuburi, 8 roșii tăiate în jumătăți, 4-5 căței de usturoi, 1-2 chili roșu tăiat felii, vin alb, 150 ml supă de legume, sare și piper negru după gust, 2 linguri de ulei de măsline, busuioc tocat pentru servire.
Preparare: Se pun pastele la fiert în apă fierbinte cu o lingură de sare; separat, într-o tigaie, se pun 2 linguri de ulei de măsline, se adaugă usturoi și ardei iute și se sotează timp de 30 de secunde. Se adaugă carnea de crab, vin alb, suc de lămâie, supa de legume și se sotează până se înmoaie carnea; se adaugă sare și piper, ceapa și pastele și se amestecă, din nou, apoi se stropește cu ulei și se oprește focul. Înainte de servire, se garnisește cu busuioc tăiat și suc de lămâie.
Salată cu carne de crab şi castraveţi
Ingrediente: 1 conservă de carne de crab, 1 castravete proaspăt, 3 cartofi fierți, 1 ceapă potrivită, 2-3 morcovi fierți, sare și piper după gust, maioneză de post, 1 legătură de pătrunjel.
Preparare: Se scurge excesul de lichid din carnea de crab și se taie produsul în bucăți mici; se taie în cuburi legumele fierte şi castravetele, se taie ceapa și se toacă mărunt pătrunjelul. Se combină toate ingredientele într-un bol de salată, se asezonează cu sare și piper, se adaugă maioneza și se amestecă, după care se poate servi.