Carnea de miel va fi mai ieftină anul acesta
Criza financiară nu i-a ocolit nici pe crescătorii de oi. Preţul cărnii a scăzut simţitor faţă de anul trecut, iar creşterea mieilor a devenit o afacere neprofitabilă. Mulţi ciobani preferă să vândă mieii la export. Nici cei care aleg să sacrifice animalele nu mai riscă - vor tăia mai puţini miei ca să nu rămână cu carnea pe tarabe. Aproape 2.000 de miei din Vrancea vor ajunge pe pieţele din Italia, Franţa sau din statele arabe. Faţă de anul trecut, însă, oierii sunt nevoiţi să vândă carnea cu aproape un leu mai puţin. Ca să fie vândut un miel trebuie să aibă între 15 şi 22 de kilograme. Ajunge la această greutate după trei luni de hrană. Crescătorul de oi primeşte însă 7,7 lei pe kilogram în viu, şi nu 10, cât ar trebui ca să fie profitabil. În Braşov situaţia este alta: ciobanii nu vor exporta, dar nici nu vor mai tăia miei ca în alţi ani, pentru că se tem să nu rămână cu carnea pe tarabă.